Lars och Britts hus fyller 50 år

Hyreshusen på Åkeshovsvägen har fyllt 50 år. Lars och Britt Lindblom har bott där sen starten och det är inte sugna på att flytta därifrån. – Vi har det så bra här, det är nära stan men ändå som att bo ute på landet, säger Britt Lindblom.

  • Publicerad 12:42, 23 aug 2018

De stora och höga hyreshusen på Åkeshovsvägen byggdes i slutet på 60-talet och har nu fyllt 50 år. Britt och Lars Lindblom var några av de första att flytta in.

De var 23 respektive 28 år gamla och hade precis fått dottern Towe. Lägenheten fick det som en tjänstebostad då Britt jobbade som sjuksköterska.

– Vi bodde på Hornsgatan inne i stan innan, men det var så skitigt där. Vi har haft det jättebra på Åkeshovsvägen. Det har varit lugnt och skönt. Vi har skogen nära och man hör inte trafiken, säger Lars.

Britt och dottern Towe i början på 70-talet. Bilden är tagen utanför Åkeshovsvägen 26. Foto: Privat

Husens födelsedagar firades under lördagen den 18 augusti med fest ute på gården med alla grannar. Det bjöds på tipspromenad, musik och mat.

– Jag tyckte det var så roligt för att få träffa de som bott här lika länge som vi. Man möts inte lika ofta ute när alla blivit äldre och har svårare att ta sig ut, säger Britt.

Britt och dottern Towe dansar i vardagsrummet under ett kalas. Foto: Privat

 

Det har varit mycket gemenskap bland grannar ända sedan 60-talet. Britt träffade till exempel sin bästa vän i tvättstugan.

– Vi hade båda små barn och brukade tvätta och gå ut med barnvagnarna tillsammans. Monica är min allra bästa vän och vi firar alltid midsommar och nyårsafton tillsammans. Nu har alla tvättmaskin i lägenheterna så man träffas aldrig nere i tvättstugan längre.

Nu har Monica flyttat till Ekerö men Britt tar ofta bussen ut och hälsar på. Det har kommit och gått mycket grannar genom åren på Åkeshovsvägen. Idag är det inte lika många barnfamiljer upplever Britt.

– Det är mycket färre barn som springer här utanför, det är lite tråkigt. Man ser fler rullatorer.

Vi ska bo kvar resten av livet

Även om paret har bott i samma lägenhet i 50 år är det inte sugna på att flytta.

– Vi ska bo kvar här resten av livet, så är det bara, säger Lars.

Och Britt håller med.

– Vi har det så bra här, det är nära stan men ändå som att bo ute på landet. Härom dagen var jag ute och plockade plommon ute på gården. Sen har vi också en stor lägenhet så att vi får plats med alla våra barnbarn.