Lars Söderlund vet inte om han kommer att våga använda parkeringsautomaten igen. Foto: Johanna Kämpe

Lars får böter i Västertorp – trots att han betalt

Trots att Solbergabon Lars Söderlund betalar för sin parkering i stadens automater får han böter gång på gång. – Jag känner att jag blir blåst, säger han.

  • Publicerad 05:55, 8 okt 2018

Lars Söderlund är 62 år och sjukpensionär. Han bor i Solberga, men besöker sin fästmö i Västertorp flera gånger i veckan. Eftersom han har svårt att röra sig tar han bilen. Men flera gånger har han mötts av parkeringsböter när han kommer ut till bilen – trots att han har betalat.

– De här maskinerna är inte att lita på.

Lars Söderlund betalade i automaten på Störtloppsvägen, i närheten av Västertorpsskolan. Foto: Johanna Kämpe

Fick bekräftelse som inte stämde

Lars Söderlund knappar in sina uppgifter i stadens nya parkeringsautomater. Som bekräftelse får han inte en lapp att lägga i bilen, utan ett sms. I stället ska parkeringsvakterna läsa av bilens registreringsnummer för att se om parkeringen är betald.

– Jag betalade i automaten på Störtloppsvägen i måndags och sedan åkte jag och ställde bilen på Domargränd. Där gick det omkring parkeringsvakter, så jag frågade dem på skoj om de kunde kolla min bil.

Bekräftelsen som Lars Söderlund fick efter att ha betalat. Foto: Johanna Kämpe

När parkeringsvakterna slog i sina system visade det sig att det inte fanns någon registrerad betalning. Den gången löste det sig, Lars Söderlund kunde visa upp bekräftelse-smset och slapp böter. Men bara två dagar senare drabbades han av en parkeringsbot, trots att han betalat för parkeringen. Samma sak har hänt två gånger tidigare.

– De borde ha annat för sig än att lura fattigpensionärer.

26 felanmälningar – per dygn

De nya parkeringsautomaterna började installeras i september 2016. Sedan dess har trafikkontoret fått in 19 675 felanmälningar av olika slag. Det är cirka 26 anmälningar per dygn.

– Vi får in något ärende i veckan, där man anser att man betalt men vi inte hittar betalningen. Men när vi forskar lite i det visar det sig att man angett fel registreringsnummer, säger Ola Eriksson, presstalesperson på trafikkontoret.

Han kan inte säga vad det är som har drabbat Lars Söderlund.

– Skulle något av systemen som parkeringsvakterna använder ligga nere så kan de inte se om parkeringen gått igenom. Då ska de inte heller dela ut någon anmärkning. Men det är inga indikationer som har nått oss att det här skulle vara vanligt eller att det skulle finnas brister i systemet.

Överklaga felaktiga böter

Han uppmanar dem som varit med om problem med de nya automaterna att höra av sig till trafikkontoret.

– Har man fått böter felaktigt kan man överklaga. Har det blivit fel vill vi rätta till det, säger Ola Eriksson.