Lars-Erik Nilsson från Norsborg är ute och informerar pensionärer om ficktjuvar. Foto: Stefan Källstigen

Lars-Erik hjälper polisen att hålla gatorna trygga

Några kvällar i veckan ger sig volontären Lars-Erik Nilsson från Norsborg ut och trygghetsvandrar för att stötta upp polisen. – Jag vill vara ute och gör nytta i samhället, i stället för att bara sitta hemma och kolla på tv på kvällarna, säger han.

  • Publicerad 07:13, 13 jan 2019

Lars-Erik Nilsson från Norsborg drar på sig den gula reflexvästen med ”Polisens volontärer” tryckt med stora bokstäver på ryggen och på bröstet.

Han greppar en bunt informationslappar som varnar för ficktjuvar, och ger sig sedan ut på stan. Många får i dagarna sin pension utbetald, och Lars-Eriks Nilsson uppdrag just den här gången är att informera och uppmana till försiktighet.

En kvinna med rullator stannar till och lyssnar nyfiket på Lars-Erik.

Lars-Erik Nilsson informerar pensionärer om ficktjuvar i samband med pensionsutbetalning.

–  Jag har tidigare blivit av med både plånbok och väska, så det är bra att ni informerar, säger hon och lägger informationslappen i korgen på rullatorn och går vidare.

Ute flera gånger i veckan

Att Lars-Erik Nilsson har ett uppdrag för polisen mitt på dagen hör annars till ovanligheterna. Två till tre gånger i veckan de senaste åren har han varit ute och kvällsvandrat som polisens volontär.

– Från början handlade det om nyfikenhet. Då bodde jag i Alby och det var stökigt där på kvällarna. Jag ville veta varför och se om det var något man kunde göra, därför började jag nattvandra. Nu har det hunnit bli många kvällar och det känns bara bra att kunna hjälpa till, säger han.

Utsätter sig inte för risker

Han berättar att det mestadels är trevligt, och att han bara vid något enstaka tillfälle varit med om en hotfull situation. Det var i samband med att han och några andra volontärer närmade sig några ungdomar i Flemingsberg som hanterade knark.

Man är inte rädd, men vi ska inte utsätta oss för risker.

Lars-Erik Nilsson, volontär

– Då backade vi undan. Man är inte rädd, men vi ska inte utsätta oss för risker, säger han.

När han är ute på uppdrag märker han att få vet om att man kan vara volontär för polisen.

– Det är många man träffar där ute som inte vet vad det är och då försöker jag göra lite reklam för oss, säger han.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Polisens volonärer

Polisens volontärer kan hjälpa till med att nattvandra, sprida information om till exempel­ langning och hur man skyddar sig mot inbrott samt hjälpa polisen vid olika arrangemang. Läs mer: polisen.se