Allt började förra året då Lars Fallgren satt och läste sagor för barnbarnen som hade tröttnat på de böcker som låg i hyllan.

– De ville att jag skulle berätta en egen saga, vilket jag gjorde, säger han.

Där föddes berättelsen om Grankottarna som både kunde gå och prata. Lars skrev ett manus och tanken var att endast barnbarnen skulle få höra berättelsen.

En dag när Lars Fallgrens vän, som är bibliotekarie, hittade det på en bänk i hemmet drog allt igång.

"Nu ser du till att det där blir en bok", sa hon. Och sen rullade allt på, väldigt fort, berättar Lars Fallgren.

Den första boken kom ut 2020 och nu i dagarna kommer den andra boken, uppföljningen "Grankottarna möter odjuret", ut i handeln. Den är illustrerad av Anne-Marie Erngren.

I boken får man följa kotten Sven, få reda på hur kottarna lyckas besegra en farlig bakterie som drabbat dem och se kottarna bygga en arena i världsklass.

– Den handlar om att göra saker tillsammans istället för att göra det själv. Jag hoppas böckerna ska leda till att barnen känner att inget är omöjligt, säger han.

Lars har fått mycket respons från både barn och vuxna. Den första boken har även tonsatts av gitarristen Lasse Wellander, känd för sitt mångåriga samarbete med ABBA.

– Det är lite omtumlande allt som händer. Man kan inte förstå. Men det är förbaskat kul att så många verkar gilla den, säger Lars.

Lars Fallgren som har passerat 70 har sedan många år tillbaka bott i Täby. På senare år har han tillbringat mycket tid i huset i Nora som ligger i Bergslagen. Att skriva är nytt.

– Jag tror att jag kanske fått det från min pappa som var duktig på texter, säger han.

Hur kommer det sig att det blev en bok om just grankottar?

– Jag älskar skog och mark och har tillbringat mycket tid i skogen. Jag har sprungit i Enstaspåret otroligt många gånger, i skogen kan man slippa all stress, säger han.