Ahmadreza Djalali. Foto: Privat

Lars Adaktusson (KD) fick prata med Djalali

Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) talade i telefon med den dödsdömde Kistabon och KI-forskaren Ahmadreza Djalali under ett besök i Iran i veckan. – Han mår inte bra, han har gått ner 20 kilo och är frustrerad över att han inte har fått lägga fram sin sak på ett rättssäkert sätt, säger Lars Adaktusson.

  • Publicerad 16:28, 17 feb 2018

Lars Adaktusson besökte Iran tillsammans med en delegation från EU-parlamentets utrikesutskott i veckan. De träffade bland annat talmannen i det iranska parlamentet och andra företrädare för regimen. Under besöket tog de upp Ahmadreza Djajalis fall, och gjorde ett gemensamt uttalande med krav på att dödsdomen ska omprövas.

Lars Adaktusson träffade också Djalalis mor och hans advokat. Han fick även tala med Ahmadreza Djalali i telefon.

”Han har gått ner 20 kilo”

– Han mår absolut inte bra efter att ha levt under svåra förhållanden i fängelset. Han har gått ner 20 kilo och är deprimerad och orolig. Han är också frustrerad över att inte ha fått lägga fram sin sak på ett rättssäkert sätt, berättar Lars Adaktusson.

Djalalis önskar att hans fall uppmärksammas internationellt enligt Adaktusson.

Kan avrättas när som helst

Lars Adaktusson tycker svenska regeringen måste göra mer för Djalali, som enligt dödsdomen kan avrättas när som helst.

– Vi behöver sätta tryck på den iranska regimen och ställa krav på att de lever upp till de mänskliga rättigheterna, säger han.

Idag gick Ekot ut med nyheten om att Ahmadreza Djalali har beviljats svenskt medborgarskap.