Situationen på Södersjukhusets akutmottagning är ohållbar, både för vårdanställda och patienter, menar vårdpersonal som Aftonbladet har talat med.

Anledningen stavas underbemanning, och har lett till att väntetiden på mottagningen kan vara upp emot ett dygn.

– Vissa av våra patienter skulle behöva få ett snabbt omhändertagande, som de som kommer in med en hjärtinfarkt. I stället får de vänta i timmar på läkemedel och behandling. Andra grupper har akut smärta eller farliga tillstånd som tarmvred, säger Johan Stormdal Starck, ST-läkare på Södersjukhusets akutmottagning, till kvällstidningen.

Han menar att den långa väntetiden beror på att vårdpersonalen inte hinner ställa rätt diagnos eftersom de har fullt upp med andra patienter.

– Vi har haft dödsfall på akuten, som vi tror kan bero på de långa väntetiderna. Alla patienter blir lidande av den långa väntetiden.

Vad händer efter sommaren?

Med nuvarande underbemanning och ett sparkrav om 79 miljoner kronor under 2022 hängande över sig, är oron stor bland personalen för hur hösten och vintern kommer att se ut.

– Vi har svårt att se att besparingskrav i den här situationen kommer att tala för att det blir bättre framöver. Det är svårt nog att anställa sjuksköterskor till akutsjukhusen som det nu är, vi är inte i närheten av att matcha arbetsvillkor som andra vårdgivare har, säger Johan Stormdal Starck.

Mer krävs

Enligt Sara Kärrsten, tillförordnad verksamhetsområdeschef på Södersjukhusets akutmottagning, är det ändå totalt sett fyra nya tjänster som tillkommit. Efter att 34 sagt upp sig i år, och 38 har nyanställts.

Ändå räcker det inte till.

”Vi ligger back på grund av kompetensförlust och deltider. Vi har idag cirka 100 heltidstjänster och skulle behöva cirka 120 för att täcka behovet”, skriver Sara Kärrsten, i ett mejl till kvällstidningen.