Råttmagnet. Sophantering på Riddarstråket. Tömning sker på måndagar så värst är det på helgerna, enligt en hyresgäst. Foto: Privat/Mostphotos

Larmet: Råttinvasion i nya kvarteret

I början av oktober larmades Järfällahus om råttor i det nyproducerade bostadskvarteret i Jakobsberg. Först häromveckan sattes de första åtgärderna in. Nu medger hyresvärden brister i sina rutiner.

  • Publicerad 16:49, 1 dec 2020

Stora råttor har rört sig både dag och natt i kvarteret Riddaren sedan inflyttningsmånaden september. Om det vittnar en hyresgäst.

En annan har på tre, fyra veckor hunnit notera ett tiotal gnagare, vid bilarna och på gården.

– Det gör mig förvånad, jag trodde inte att jag skulle se så många, säger personen.

Flera boende, både i och intill kvarteret Riddaren, berättar också om hur stora mängder sopor brukar hamna på marken. Enligt en av dem är det för att både sopkärl och antalet tömningar är för få, medan en annan tror att folk inte vet hur sophanteringen går till.

Komplex fråga

Lars Jonasson, förvaltningschef på Järfällahus, säger att man inför inflyttningen "kanske inte såg bilden av hur mycket sopor det blir".

Han tillägger att alla sopkärl och funktioner ska vara på plats senast den 16 december. Till dess har Riddarens invånare hänvisats till grannkvarterets sopkärl, och förra veckan anlände även en extra container till området.

I övrigt säger Jonasson att frågan om skadedjur i området är komplex.

– När man bygger och börjar gräva i marken kommer råttorna upp, konstaterar han.

Gnagarfest. På denna adress har boende sett råttorna härja. Foto: Alexander Kuronen

Centralt. Det nya bostadskvarteret ligger alldeles intill Riddarparken i Jakobsberg. Foto: Alexander Kuronen

Han räknar till tre, fyra hyresgäster som gjort anmälningar om riddarråttorna, varav den första ska ha gjorts i mitten på november. Efter det kallades skadedjursbekämpare till kvarteret för första gången.

Men enligt Mitt i Järfällas uppgifter informerades Järfällahus om de sanitära olägenheterna redan i början av oktober. Vi berättar det för Lars Jonasson, som ber att få återkomma. När han gör det efter helgen har han suttit i möte med ansvariga för området.

– Tyvärr visade det sig att vi fått reda på det mycket tidigare än vad jag sade i fredags. Redan den 6 oktober fick vi mejl från en hyresgäst, säger han.

Hoppas på förändring

Enligt honom har den interna kommunikationen brustit. Nu vankas förändringar i organisationen, där det bland annat ska bli tydligare vilken fastighetsskötare som ansvarar för vilken adress.

Till det kommer en rad andra insatser i kvarteret.

– Jag hoppas att det omgående ska vara en markant skillnad med de åtgärder vi gör, säger Lars Jonasson.

Han medger att både skadedjursbekämpare och container hade kunnat vara på plats tidigare om kommunikationen hade klaffat.

– Det är bara att beklaga att vi missat det här, det är inte bra alls.

Järfälla kommun om råttproblemet: “mata inte fåglarna”

Efter kritiken: Dessa åtgärder vidtas i Riddaren

Extra container i kvarteret.

Skadedjursbekämpare placerar ut fällor.

Daglig översyn av kvarteret fr.o.m. den 30/11 till dess att byggprocessen är över.

Efter årsskiftet kommer även så kallade miljövärdar, med övergripande ansvar för den inre och yttre miljön, att sättas in.

Miljövärdssatsningen är ett samarbete med kommunen och gäller i Järfällahus samtliga områden.

Visa merVisa mindre