KAOTISKT. SÖS har gått tillbaka till normalläge. "På ett sätt stämmer det, för den här mycket ansträngda situationen är tyvärr normal på SÖS", säger ST-läkare Laura Björnström. Foto: StockholmDirekt / Sara Björkegren

Larmet inifrån SÖS: "Vi ser ingen ljusning"

Antalet coronapatienter minskar. Men vårdläget på SÖS är trots det allt annat än bra. "Det är ett otroligt tufft läge. Och vi ser ingen som helst ljusning", säger Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukhuset.

  • Publicerad 11:10, 10 jul 2020

Både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har gått över till normalläge efter drygt tre månader med förhöjd beredskap på grund av covid-19. För den oinvigde kan det här tolkas som att vårens mycket ansträngda läge är på väg att lätta. Och enligt Södersjukhuset pressavdelning har det hittills varit under kontroll i sommar.

”Det har fungerat väl även om vårdplatsläget är ansträngt. Antalet covid-19 patienter fortsätter att minska inom såväl intensivvården som slutenvården. Men vi har en beredskap för om situationen förändras”, skriver de i ett mejl.

Den bilden delas inte fullt ut av personalen på SÖS.

– Visst, inflödet av personer med covid-19 har minskat, vilket är mycket positivt. Men vi har fortfarande coronapatienter på akuten, och har också fått tillbaka det normala flödet av patienter. Samtidigt har vi gått över till sommarbemanning, dragit ner på vårdplatser och har väldigt mycket vakanta tjänster och dagligen väldigt mycket luckor i schemat, säger Laura Björnström som startade Stockholms sjukvårdsupprop mot bristerna i sjukvården.

Inställda operationer

Som grädde på moset har man i sommar även en vårdskuld som ska börja betas av, alltså patienter som inte fått vård under coronavåren. Det handlar bland annat om inställda operationer och uppföljning av kroniskt sjuka.

Enligt Laura Björnström går inte ekvationen ihop. För istället för ökade resurser väntar varsel, sparkrav och neddragningar till hösten.

– Patientsäkerheten är hotad på grund av brist på sjuksköterskor, vårdplatser och långa väntetider. Det är alldeles för många patienter som får vänta i 16–18 timmar för att få träffa och bli bedömd av en doktor. Och sedan får de vänta väldigt länge igen för att få en vårdplats.

Ser du någon ljusning?

– Nej. Och jag ser noll ljusning på att politikerna ska förstå hur verkligen ser ut på våra sjukhus i Stockholm. Det blir bara värre och värre. Vi behöver mer än tack och hejarop. Det som måste göras är att dra tillbaka anställningsstoppen, varslen och sparkraven som ligger vilande och ska tas upp igen i september. För oss är det här helt absurt att det är vad som väntar i höst.

Coronaläget i Stockholm

✓  Drygt 21 700 personer är bekräftade smittade i länet.

✓  Totalt har 2 353 personer dött av coronaviruset.

✓  Cirka 150 personer vårdas just nu för corona i länet. När det var som värst i våras låg den siffran på runt 1 100 personer.

Visa merVisa mindre