Larmet gick flera gånger om

Den här veckan har 1 800 barn lärt sig mer om brandsäkerhet genom teater och musik. Brandmannen och artisten Kristina Gissler satte upp sin föreställning för femte året i rad, men för första gången i Upplands-Bro.

  • Publicerad 08:00, 5 apr 2019

”Larmet går på Upplands-Bro brandstation”, så heter föreställningen. Det är Kristina Gissler, brandman för Brandkåren Attunda i Sollentuna och före detta artist, som har skrivit den, och för första gången sattes den upp i Upplands-Bro.

1 800 av kommunens barn från förskoleklass upp till trean kom för att se den den här veckan. Föreställningen visades två gånger om dagen på måndagen, tisdagen och onsdagen.

På Upplands-Bro brandstation hade det riktiga larmet redan gått på måndagsmorgonen när barnen började tåga in. Brandmännen var och släckte en radhusbrand medan barnen fick slå sig ner där brandbilarna brukar stå.

I föreställningen gick larmet många gånger. I den första scenen valde en ung tjej att inte knäppa sin cykelhjälm ordentligt, vilket snabbt straffade sig när hon ramlade från cykeln och slog i huvudet. Hon kände sig trött och tog beslutet att stanna där hon var, tända en brasa och vila en stund innan hon skulle grilla korv. Det resulterade i en gräsbrand och ett besök av en brandman.

Barnen tog det till sig

Skådespelarna utgjordes bland annat av brandmannen Mikael Ektedt från Upplands-Bro och två tjejer från Kulturskolan i Upplands-Bro.

– Det var spännande, en kul grej. Det är roligt att se barnen greppa vad de får se och ta det till sig, säger Mikael Ekstedt.

Det första scenariot följdes av en välbekant melodi från Djungelboken, men i stället för att Kristina Gissler sjöng texten om att vara nöjd med allt som livet ger belyste hon vikten av att ha cykelhjälm på sig när man cyklar.

Upplägget på föreställningen följde sedan samma form. Barnen fick lära sig om att ha fungerande batterier i brandvarnaren, hur viktigt det är att ha flytväst –  även på hunden, att ha uppsikt över spisen när man lagar mat och att inte lämna en surfplatta på laddning i soffan eller sängen.

– Det var härligt att se och barnen lärde sig jättemycket. Det här händer ju i verkligheten. Jag reagerade på surfplattan, det var lärorikt för mig också. Det var bra att de tog upp det, säger förskolelärarstudenten Merna Hermes, från Norrängens förskola.

En maffig orkester

Kristina Gissler tycker att det har gått riktigt bra, över förväntan till och med, och hon berömmer eleverna från Kulturskolan.

– Det är så duktiga elever, och orkestern är så maffig.

Till hennes sång spelades livemusik framförd av orkestrarna Hot Chocolate och Nonstop. Tolv elever i årskurserna 4-9 och ett antal lärare från olika skolor har övat ihop denna termin för att få till den kompletta ljudbilden.

Kristina Gissler märkte, precis som Mikael Ekstedt, att barnen tog budskapen till sig.

– Det som är så bra är att de här barnen går hem och tjatar på mamma och pappa sedan. Vi når fram till de vuxna genom barnen.

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06