Larmet från Zalandos lager: ”Ni som inte når målen begraver vi”

I dag kan Aftonbladet avslöja allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på Zalandos lager i Brunna. Anställda som tidningen varit i kontakt med beskriver en vardag med stenhård tidspress, hot från chefer och i flera fall överordnade som smygfilmar anställda.

  • Publicerad 18:07, 29 nov 2019

När modeföretaget Zalando, som säljer kläder via nätet, invigde sitt gigantiska lager i Brunna i januari i år var lovorden många. Företagets ledning fanns på plats och talade med stolthet om den nya moderna anläggningen.

Från kommunen fanns kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) närvarande. Han välkomnade alla de arbetstillfällen som nu  hade kommit till Upplands-Bro.

Lagret i Brunna kan ge 700 jobb

Men hur gick det sedan? Snart fyller lagret ett år. På fredagen så kan Aftonbladet avslöja allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön.

Lagret invigdes i januari i år. Foto: Ingram Micro

Anställd: Vi kallar lagret för ”fängelset”

Tidningen har pratat med en rad anställda, och tidigare anställda som beskriver en arbetsplats med stenhård tidspress, hot från chefer och i flera fall överordnade som smygfilmar anställda då de tar emot, sorterar eller paketerar alla de ordrar som hanteras vid anläggningen.

– Vi kallar lagret för ”fängelset”. Det är verkligen som ett fängelse. Vi blir behandlade som fångar. Cheferna håller koll på varje steg vi tar, säger en medarbetare som Aftonbladet pratat med.

Foto: Ingram Micro

Så här kan det låta på ett morgonmöte

I ett brev som anställda skickat till facket beskrivs hur chefer flera gånger hotat anställda. Ett exempel hur det kan låta:

”På ett morgonmöte sa en teamleadare: ’Alla som uppnår målen kommer att få något bra, ni som inte gör det kommer vi begrava. Det fick många att känna sig hotade.”

Vi kallar lagret för ”fängelset”. Det är verkligen som ett fängelse. Vi blir behandlade som fångar.

Anställd på lagret i Brunna

Cheferna smygfilmar arbetet

Flera medarbetare vittnar för tidningen om hur arbetsledare och chefer kan stå ett par våningar ovanför och i smyg filma då arbetet pågår.

– Jag vet inte varför de gör det. Jag antar att de kollar och jämför hur snabbt vi jobbar eller om de tycker att någon maskar eller så, säger en annan medarbetare som Aftonbladet varit i kontakt med.

Foto: Ingram Micro

Vågar inte klaga – livrädda att förlora jobbet

Företaget Ingram Micro, som driver Zalandos lager, sysselsätter flera hundra personer. En ansenlig del av dessa är anställda via bemanningsföretag.

Enligt en tidigare anställd så utnyttjar arbetsgivaren det faktum att många är utlandsfödda och ofta saknar kunskaper om vilka rättigheter man har som anställd.

– Folk vet inte vad de har rätt till eller vilka krav de kan ställa. Dessutom är de livrädda för att bli av med sina jobb, så de vågar inte klaga. Det drar företaget hänsynslöst nytta av.

Zalandos talesperson: ”Vi tar mycket allvarligt på dessa anklagelser”

Zalandos talesperson i Sverige, Nathalie Fältlöv, skriver i ett mail till Mitt i att företaget uppmärksammats på den kritik som riktats mot arbetsvillkoren i Brunna. Hon skriver: ”Vi tar mycket allvarligt på dessa anklagelser.”

Modejättens talesperson: ”Vi ser allvarligt på anklagelserna”

Läs hela Zalandos svar på kritiken här. Så även hur Ingram Micro kommenterar dagens avslöjande.


Vet du mer om situationen på Zalandos lager? Tipsa oss! Du har alltid rätt att vara anonym om du vill det.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38