Personal på SÖS har anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket. Foto: Oskar Kullander

Larmet från SÖS: "Hinner inte ge läkemedel i tid"

Sjuksköterskor som inte hinner ge läkemedel i tid och blöjor som blir överfulla. Personal som går hem med oroskänsla i kroppen. Det är verkligheten för sjuksköterskorna på kardiologen på SÖS, som nu larmar Arbetsmiljöverket om hjälp.

  • Publicerad 11:40, 17 jan 2017

Larmen från Stockholms sjukhus duggar tätt. Nu har turen kommit till tre hjärtavdelningar på Södersjukhuset. I dagarna gick en skrivelse iväg till Arbetsmiljöverket om en ohälsosam arbetsmiljö, överbeläggningar och en för hög arbetsbelastning för personalen.

Enligt Carina Hansen, sjuksköterska och förtroendevald på en av avdelningarna, har ledningen på sjukhuset uppmärksammats, men inget har gjorts för att förbättra arbetsmiljön.

– Sjuksköterskorna har fått fler patienter att ta hand om vid varje pass. Det är något som vi förtroendevalda på avdelningarna var emot och som Vårdförbundet var emot, men det genomfördes ändå. Vi fick inget gehör. Nu har vi försökt påverka i mer än ett och ett halvt år, men det har inte gett något resultat, säger hon.

Innan sommaren 2016 skickades en skrivelse till kardiologens ledning om att arbetsbelastningen är för hög. Svaret kom i december.

– De ansåg att vi ska sänka våra ribbor. "Vi är för ambitiösa." Ledningen jämför oss med andra avdelningar som har lika högt tryck som vi har, men det är ju ingen lösning.

Därför är det kris på SÖS-akuten

I den senaste medarbetarenkäten säger fyra av tio sjuksköterskor att de har arbetsrelaterade hälsoproblem, enligt Carina Hansen.

– Det är en ganska hög siffra. Men ledningen anser inte att vi har det sämre än någon annan. Det är ju galet att jämföra med andra avdelningar som också går på knäna. Det här leder ju till att folk börjar titta efter andra jobb.

"Överbeläggningar"

När Carina Hansen började jobba på Kardiologen för sex och ett halvt år sedan hade de 24 patienter på fyra sjuksköterskor plus en sjuksköterska som resurs. I dag har de 22 patienter på tre sjuksköterskor.

– I dag har varje sjuksköterska hand om sju till tio patienter, beroende på överbeläggningar. Det finns forskning som säger att akutsjuksköterskor inte hinner med fler än sex patienter.

Innebär det här en fara för patienterna?

– Jag vet att ledningen inte tycker om när man pratar om fara för patienter, men jag hävdar att det finns en fara. Det kan handla om att vi inte hinner ge läkemedel på utsatt tid. För en del läkemedel har det ingen betydelse, medan det för andra läkemedel är viktigt att ge på utsatt tid. Vi hinner inte byta blöjor på flera timmar. Och vi hinner inte alltid vända på patienter med risk för trycksår som följd, som i sin tur kan leda till att patienten dör. Att det inte har skett något allvarligt beror enbart på att sjuksköterskorna springer häcken av sig.

Nu börjar sjuksköterskor på avdelningarna se sig om efter andra jobb.

– Personalen mår dåligt. Hjärtklappning, svårt att sova och oro- och olustkänslor inför att gå till jobbet är vardag. Landstinget måste vakna och ge mer resurser till sjukhusen så att landstingets sjukhus kan bli en attraktiv arbetsgivare. Annars kommer vi tappa personal och blir tvungna att stänga fler vårdplatser. Vi behöver fler sjuksköterskor helt enkelt.

Vi söker ansvarig på Kardiologen på Södersjukhuset för en kommentar.

Ny satsning på Sös efter slopat akutsjukhus i Söderort