Användningen av lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare bland unga i Upplands Väsby. Fältassistenter, som är en del av socialtjänsten, möter ofta ungdomar i kommunen som brukar lustgas. De har även uppmärksammat allt fler tomma sifoner, ballonger och större tuber på 1,5 meter ute på gatan.

– Vi har absolut sett en ökning under det senaste halvåret, det är inte heller bara i Storstockholm utan hela landet. Vi måste börja informera föräldrar om att det här är farligt, säger Anders Karlsson, fältassistent i Upplands Väsby kommun.

Kraftig ökning

Den svenska Giftinformationscentralen, vars uppgift är att per telefon informera om risker, symtom och behandling vid olika typer av förgiftning, märker också av en stor ökning.

– Från att få fem till tio samtal om året med frågor om bekymmer efter lustgasanvändning, har vi nu nästan ett samtal om dagen, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare.

Lustgas betraktas av många unga som ofarligt men är förenat med flera hälsorisker vid regelbunden användning.

– Det absolut vanligaste är att man får skador i kroppens nervsystem, vilket kan leda till känselbortfall, domningar och muskelsvaghet. Man kan även få nervskador i hjärnan som leder till mer psykiska problem, säger Johanna Nordmark Grass.

Inte olagligt

Att köpa eller ta lustgas är inte olagligt och i dag finns heller ingen åldersgräns. Regeringen ska nu tillsätta en utredning om användningen av lustgas för att se hur man bäst skyddar ungdomar.

– Det är hög tid att den här frågan utreds så att en effektiv och träffsäker lagstiftning kan tas fram, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

– En åldersgräns låter ju jättebra, men eftersom det mer upprepade missbruket finns framför allt i gruppen unga vuxna skulle det också behövas en reglering på vilka mängder man som privatperson får köpa, säger Johanna Nordmark Grass.

Utredaren ska lämna förslag till regeringen den 1 oktober 2023.