Larmet: Äldre på Gustavsgården undernärda

Mer än hälften av de äldre på boendet Gustavsgården lider av undernäring eller är i riskzon för undernäring. Dessutom medicineras äldre mot oro och ångest för att bli lugna när personalen inte hinner ge den vård som behövs. Det visar en ny larmrapport.

  • Publicerad 18:00, 16 mar 2017

Det är Värmdö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska som slagit larm om de många bristerna på äldreboendet. I en rapport, som delvis bygger på intervjuer med de äldre, personal och chefen för boendet, målas en fasansfull bild upp av situationen.

LÄS MER: Personal törs inte prata på Gustavsgården

Mer än hälften är undernärda

I rapporten framkommer bland annat att mer än hälften av de totalt 106 boende är undernärda eller ligger i riskzon för undernäring. Dessutom visar journalförteckningar att boende ofta är oroliga och att de får lugnande läkemedel mot oron utan att andra insatser prövats. Henrik Paulsen (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kallar situationen lagvidrig.
– Alliansens besparingar inom äldreomsorgen har gått så lång att personalen tvingas droga de boende. Det är ovärdigt, det är kränkande och det är lagvidrigt, säger han.

Gustavsgården har haft stora problem att rekrytera personal.

3 sjuksköterskor på över 100 boende

Bristerna beror, enligt rapporten, bland annat på för lite personal. Många sjuksköterskor har under det senaste turbulenta året sagt upp sig och blivit sjukskrivna. Det har resulterat i att det vissa dagar endast funnits tre sjuksköterskor i tjänst på alla 106 boende. Och bland de 54 timanställda saknar mer än hälften utbildning inom vård- och omsorg.

LÄS MER: Nästan 50 miljoner fattas

Ansvarig politiker ”förskräckt”

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden säger att han är ”förskräckt” av det som rapporten visar, men att han samtidigt vetat att det funnits brister.
– Det har varit en viss personalturbulens, det är inget nytt.
Hur ser du på uppgifterna om undernäring?
– Om det är så att de äldre inte äter för att vi inte har bra eller näringsriktig mat, vilket jag i och för sig tycker att vi har, så är det skrämmande. Men det måste vi ta reda på.
Litar du inte på rapporten?
– Den är bra och väl genomförd, men det är klart att det inte alltid är så lätt att få en människa som är i livets slutskede att äta. Det måste vi ju ta reda på, om det beror på det.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har anställt en ny chef som jag hoppas ska se över ledarskapet och strukturera upp situationen med scheman och anställda. Jag har stor tilltro till henne, säger Jan Dolk.

Vill ge nämnden mer pengar

Oppositionen vill nu att vård- och omsorgsnämnden snabbinkallas och att nämnden får mer pengar för att klara situationen. Nämnden har länge dragits med ett underskott på 40 miljoner kronor.
– Nu får det vara nog. Det måste till akuta åtgärder för att säkerställa att äldre får sina grundläggande behov tillgodosedda och ett värdigt liv, säger oppositionsrådet Mikael Lindström (S).

LÄS FLER VÄRMDÖNYHETER:

Värmdö IF i innebandyrysare

Så ska Värmdö få tillbaka sina poliser

Värmdö kommun går plus