
Lena Wedlund, läkare på Södersjukhuset. Foto: Dennis Andersson
Larmar: Bostadsbristen slår mot vården
Runt 600 vårdplatser i Stockholm är stängda. Det främsta skälet till det är personalbrist. Lena Wedlund, läkare på Sös, ser att bostadsbristen slår mot rekryteringen.
- Nyheter
- Publicerad 09:55, 28 dec 2016
Vi har en tjänst på min avdelning som ingen har sökt på ett par månader.
Lena Wedlund är läkare i patologi och cytologi på Södersjukhuset. Hon flyttade från Karlskrona till Stockholm i september. Hon ser oroat på bristen av vårdpersonal i Stockholm och hon pekar på en orsak som sällan lyfts fram: bostadsbristen.
– Vi har en tjänst på min avdelning som ingen har sökt på ett par månader. Jag har pratat med kollegor i Karlskrona som är intresserade men de söker inte för de säger att de inte kommer att hitta bostad, berättar Lena Wedlund.
Hennes egen situation är inget undantag. Sedan hon kom till Stockholm har hon haft svårt att hitta bostad. Hennes andrahandskontrakt går ut om ett år och då vet hon inte var hon och hennes familj ska bo.
Läs mer: Inga siffror på personalbristen upprör
Att detta är ett problem för vården håller både M- och S-politiker med om.
– Bostäder är ett problem för rekrytering och inte bara för landstinget, säger Peter Carpelan (M), landstingsråd med ansvar för personalfrågor.
– Bostadsbristen gör det svårt för stora företag att rekrytera, även universiteten och högskolorna har problem. Då är det klart att det spiller över och drabbar även vården, säger Jens Sjöström (S), oppositionsråd.
”Regeringens ansvar”
Så långt är M och S överens. För det råder delade meningar om bostadsansvaret, och i landstingets nya rekryteringspolicy står inget om bostäder. Jens Sjöström (S) tycker att landstinget borde göra mer. Peter Carpelan (M) säger att det är upp till S-regeringen.
– Vi har bostadsbrist och regeringen måste få fart på byggandet. Där tycker inte jag att regeringen har gjort tillräckligt, säger Peter Carpelan (M).
Kan landstinget göra något under tiden?
– I dag har sjukhus vissa möjligheter att hyra ut personalbostäder, det gör man också åt forskare och studenter till exempel. Landstinget har inga planer på att bygga bostäder för det har varit problematiskt tidigare, säger Peter Carpelan (M).
Peter Carpelan (M) och Jens Sjöström (S).
Oppositionen har lagt förslag om att landstinget borde ordna med rekryteringsbostäder, där ny sjukvårdspersonal kan bo under sin första tid i Stockholm.
– Vi har inte hört något mer om det. Alliansen säger att det ska lösas av marknaden men jag tror inte man kan göra så när 600 vårdplatser är stängda, säger Jens Sjöström (S).
Funderar på att flytta
Läkaren Lena Wedlund på Sös funderar på att lämna Stockholm. Och det är hon inte ensam om bland sina kollegor. I andra delar av Sverige kan sjukvårdspersonal relativt enkelt hitta både jobb och bostad.
– Jag trivs så bra på mitt jobb och vill verkligen att patienterna ska få vård snabbare. Men jag måste tänka på familjen och mina tre barn, säger hon.
Lena Wedlund funderar på att flytta från Stockholm.