Einar Mattsson ska undersöka balkongerna. Foto: Pekka Pääkkö

Larm om osäkra balkonger – utredning väntar

Balkongstängerna i det nybyggda huset på Kavallerivägen var så mjuka att de böjdes när en tvååring lutade sig mot dem. Nu ska konstruktionen undersökas av byggbolaget.

  • Publicerad 12:44, 3 jul 2018

Det var Aftonbladet som var först att berätta om de osäkra balkongerna i Einar Mattssons nya bostadsbygge på Kavallerivägen i Rissne. En kvinna slog larm till tidningen efter att balkongstängerna var så mjuka att de böjde sig när hennes hennes tvååriga son tryckte sig mot räcket.

På bilder ser man hur stängerna till balkongen kan dras isär.

– Jag vågar inte tänka på vad som skulle ha kunnat hända. Det var så olustigt. Han hade inte klarat fallet, säger mamman till tidningen.

Till Mitt i Sundbyberg säger nu Einar Mattssons presschef Ewelina Holm att en utredning ska göras.

– Vi måste ta en extra titt på hur balkongerna är beskaffade. De är besiktigade och godkända enligt de byggregler vi har att förhålla oss till, och då tittar man särskilt på barnsäkerhet. Men vi måste göra en utredning om vad de godkänts för.

”Behöver mer fakta”

På Einar Mattsson saknar man idag uppfattning om hur utbrett problemet är i husen.

  Vi behöver mer fakta innan vi uttalar oss om det.

Ett utskick kommer nu att göras till de boende med information om utredningen.

Varnar ni era boende för att vistas på balkongen?

– För vuxna är balkongerna säkra. Det vi går ut med är att man som vanligt ska vara försiktig när man är med barn på balkongen, säger Ewelina Holm.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10