Skyddsombud på Arlanda larmar om ohälsosam arbetsbelastning. Foto: Claudio Britos

Larm om hög arbetsbelastning på Arlanda

Hög sjukfrånvaro, för stor arbetsbelastning och inga raster. Så upplever anställda inom ett bemanningsföretag på Arlanda att vardagen ser ut. Nu larmar skyddsombudet om de ohälsosamma arbetsförhållandena.

  • Publicerad 13:40, 1 okt 2021

Sedan pandemin slog till och bemanningsföretag på Arlanda korttidspermitterade personal har flera medarbetare mått sämre på arbetet. Nu larmar ett av skyddsombuden om bristerna på arbetsplatsen.

Skyddsombudet menar att kraven och arbetsbelastningen har, till följd av pandemin och omorganisationen, blivit ohälsosamma i förhållande till resurserna. Detta på grund av att bemanningen minskat samtidigt som nya dokumentkrav och rutiner från flygbolagen och arbetsgivaren ökat.

– Personalen berättar att de inte har tid att återhämta sig mellan olika uppdrag, att man ofta är underbemannade under uppdrag med högt passagerartryck och att deras raster/pauser tas bort för att det saknas personal, skriver skyddsombudet i sin begäran om arbetsmiljöåtgärd.

Hög sjukfrånvaro

Då personal på företaget känner sig underbemannade har det lett till att arbetet alltför ofta inte gått att utföra på utsatt tid. Detta har upplevts som en stressfaktor och den ohälsosamma arbetsbelastningen har visat sig framförallt genom hög sjukfrånvaro.

Skyddsombudet har ställt flera krav på åtgärder. Bland annat att arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har möjlighet till schemalagda pauser och att öka bemanningen genom att all personal återgår till ordinarie sysselsättning och korttidspermitteringar stoppas.

Förbättringar på gång

Dessutom vill skyddsombudet att arbetsgivaren ska undersöka arbetsmängden och definiera samt kvantifiera vad hög arbetsbelastning innebär.

Arbetsgivaren har tillsammans med skyddsombudet haft ett möte och flera förändringar för att förbättra åtgärderna har redan inletts.

larm. Skyddsombud på Arlanda larmar om ohälsosam arbetsbelastning. Foto: Stefan Källstigen

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55