Larm om farliga byggställningar

Stan är full av byggställningar. Det är högsäsong för balkongbyggen och fasadrenoveringar. Men de kan vara farliga. När Mitt i följde med Byggnads ut och kollade fick de stänga ner två av tre byggen.

  • Publicerad 13:06, 5 jul 2016

Fackförbundet Byggnads gör regelbundet inspektioner av arbetsplatser som kan vara farliga.

– Ofta blir det när vi fått larm om dålig arbetsmiljö. Från dem som jobbar där, folk som bor runt omkring eller bara gått förbi. Vi gör många akututryckningar, säger regionala skyddsombudet Johnny Rindebrant.

Ett av de vanligaste problemen är just byggställningar. När vi följer med på en tur i Vasastan dröjer det inte länge innan det dyker upp problem som behöver åtgärdas.

Första stoppet är en stor fastighet där Byggettan fått larm om brister. Den största är att de som monterat upp ställningarna saknar utbildning.

När Mitt i ringer upp entreprenören berättar han att han har utländska arbetare anställda i firman.

– En del av dem kan varken läsa eller skriva. De klarar inte kurserna. Men jag har inte hjärta att göra dem arbetslösa. Och nu hamnade jag i en situation där mina yrkesutbildade killar lade av och försvann samtidigt som jag själv blev allvarligt sjuk, säger han.

Vi fortsätter på samma gata. Bara några kvarter härifrån täcker byggställningar fasaden runt ett hörnhus. Också det bygget stoppas eftersom personalen saknar utbildning.

– Och de jobbade helt oskyddade. Dessutom saknades staket så det fanns risk att verktyg och annat kunde ramla ner på dem som gick nere på gatan, säger Andrzej Stamirowski som också är regionalt skyddsombud.

Nu ska byggställningen monteras ner. Han hälsar på de nya byggnadsarbetare som är där nu och ber att få kolla om de har kompetensbevis eftersom det behövs även när ställningen ska rivas. De har inga.

Sista stopp är ännu ett par kvarter uppför gatan. Här är det en välkänd entreprenör som satt upp sitt namn på ställningen. Det blir bara mindre anmärkningar om att personalen jobbar utan hjälm och att personal-utrymmena kan förbättras.

Ska man vara orolig som förbipasserande?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men det finns ställningar som är ganska undermåliga. Många bygger så kallade Stockholmsställningar som man kan gå under som i en tunnel och med en ställning ovanpå. De ska tåla ganska mycket men de gör inte alltid det.

Frågan inställer sig: Varför finns det så många byggen med outbildad arbetskraft?

– Det byggs mycket i Stockholm i dag och kanske hinner man inte med att utbilda. Vi får massor av ursäkter till att man inte har kompetensbevis från företagen. Men de vet om att de måste ha det.

Fakta

Tidigare byggolyckor i innerstan

2015: Hammare och metallrör ramlade nära föräldrar och barn på Katarina södra skola Södermalm.

2014: Två byggnadsarbetare dog när vägg rasade vid bygge i Hjorthagen.

2013: Byggställning blåste omkull och rasade ner i Artillerigatan. Ställningen hade väderskydd och det blev som ett segel som fångade vinden. Skador på hus och bilar.

2013: Sten föll ur grävskopa ned i barnvagn vid vägbygge på Gärdet. Den landade bara en decimeter från barnets huvud.

2011: 34 meter hög byggnadsställning föll ihop på Nybrogatan.

Visa merVisa mindre