Ordförande Anders Stenström i FBK, Fiskarfjärdens båtklubb, Skärholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Larm från Skärholmen : ”Våra båtar riskerar att slås sönder”

Svallvågor och kraftiga vindar har skadat och riskerar att slå sönder flera av båtarna i Fiskarfjärdens Båtklubb i Skärholmen. Klubben vill att hamnägaren Stockholms stad ska sätta upp vågbrytare, men får inget gehör. – De gör ingenting, säger klubbens ordförande Anders Stenström.

  • Publicerad 16:34, 21 sep 2020

Fiskarfjärdens Båtklubb, Fbk, ligger strax nedanför Skärholmens gård. Här finns omkring 220 båtar, flera av dem i ett väldigt oskyddat läge när det kommer svallvågor från stora båtar eller stormar drar in från norr eller sydväst.

– Svallet gör att våra båtar slår mot bryggor och mot varandra så att de riskerar att slås sönder, säger Omar Neusser som sitter i styrelsen för Fbk.

Omar Neusser . Foto: Pekka Pääkkö

”En av Stockholms mest utsatta hamnar”

För några år sedan blåste en av de stora kättingarna till en brygga loss. Värst är det längst ut på bryggan i mitten.

– Vinden och svallvågorna slår rakt in på båtarna här. De har inget skydd, förra hösten var det flera båtar här som skadades och höll på att slita sig loss. På en båt gick dämpningsfjädern, som håller fast båten, av och infästningen i bryggan sprack. Det här är en av Stockholms mest utsatta hamnar, säger Anders Stenström.

Vill att staden ska sätta upp pontoner

Hamnen ägs av Stockholms stad och Fbk har flera gånger varit i kontakt med idrottsförvaltningen för att de vill staden ska sätta upp pontoner som vind- och svallskydd mot norr och förstärka de pontoner som finns mot sydväst. Men de har hittills inte fått något gehör.

– Idrottsförvaltningen var här 2018 och sa att vi kanske skulle få pontoner nästa år. Sedan hände ingenting. I januari i år var de här igen och då sa de kanske 2021, så problemet kvarstår. Staden gör ingenting, säger Anders Stenström.

Oviss väntan

Några utsikter att Stockholms stad ska ordna pontoner i år verkar det inte finnas.

– Vi vet att de ligger i ett utsatt läge, men det handlar mer om pengar än att vi inte vill. Vi byter så fort vi kan och det finns en plan för det, säger Mikael Nyström, ansvarig för båtklubbar på idrottsförvaltningen.

Några särskilda hänsyn till att Fbk helt saknar vågbrytare i vissa väderstreck tar inte idrottsförvaltningen.

– Det finns andra båtklubbar som har sämre pontoner än dem de har som vi måste byta ut för att de är dåliga. Men de behöver ju pontoner i det nordliga läget för det kommer svallvågor men vi har inga liggande på lager, säger Mikael Nyström.

När blir det Fbk:s tur?

– Det blir inte i år i alla fall. Jag hoppas att det blir nästa år, men det är inget jag kan svära på.

Men båtklubben kan, enligt Mikael Nyström, välja en annan lösning.

– De kan köpa egna pontoner om de vill, det är inget problem. Det är många båtklubbar som äger sina pontoner fast vi äger vattnet, säger han.

På Fbk är de osäkra hur de ska ställa sig till den lösningen.

– Det är inget vi har diskuterat. Pontoner kostar väl ett par hundratusen styck, så det måste vi räkna på, men det är ett alternativ, säger Anders Stenström.

Omar Neusser och Anders Stenström är oroliga för båtarna. Foto: Pekka Pääkkö