Lärarna demonstrerar mot budgeten: ”Hoppas vi hörs in i rådsalen”

Stockholms politiker debatterade hur skolans pengar ska fördelas. Den blågröna majoritetens förslag har rört upp känslor bland lärarna som nu demonstrerar utanför stadshuset.

  • Publicerad 17:13, 20 nov 2019

I veckan har våra folkvalda politiker samlats i stadshuset för att debattera hur skattepengarna ska fördelas inom Stockholms stad.

Stadens budgetdebatt i gång – se de fem hetaste stridsfrågorna

Något som står klart är att den blågörna majoritetens förslag på hur skolpengarna ska fördelas inte har tagits emot väl av stadens lärare och skolledare.

– Redan i dag ser vi ett utsatt läge för våra lärare och skolledare. Det har pågått en neddragning av pengarna till skolan under flera år men den här budgeten kan ses som någon slags kulmen, säger Tanja Jokitalo, ordförande för Lärarförbudet Stockholm.

Lärarförbundet vill att politikerna ska hitta en lösning och släppa prestigen. Foto: Lärarförbundet.

I förra årets budget gick 73 procent av skolpengen till rektorerna. Men i det blågröna budgetförslaget minskar den andelen till 72 procent. I kronor och ören innebär det 110 miljoner kronor mindre till skolverksamheten 2020. De pengarna ska istället gå till nybyggen av skolor och hyror.

Lärarförbundet befarar att det här kan få allvarliga konsekvenser inom Stockholms skolor.

– Vi är oroade. Det här kan leda till neddragningar inom verksamheten och då kan det bli svårt att möta upp de krav som ställs på lärarna enligt skollagen, säger Tanja Jokitano.

Manifesterar utanför stadshuset

Som ett svar på detta har lärarna och skolledarna organiserat sig och manifesterar utanför stadshuset under onsdagseftermiddagen.

– Vi vill göra vår röst hörd. Jag hoppas att jättemånga kommer hit i kväll och att vi hörs ända in i rådsalen, säger Tanja Jokitano.

Vad är det ni vill uppnå? 

– Vi hoppas att politikerna tänker om och inte klubbar igenom det här förslaget och istället släpper prestigen och diskuterar en långsiktig lösning på det här problemet istället, säger Tanja Jokitano.

Debatt om skolan

Och nog hördes lärarna in i rådsalen alltid. Flera av politikerna nämnde manifestationen i från talarstolen under kvällen. Dessutom var en av kvällens hetaste frågor just den minskade kassan som skolan kommer ha enligt majoritetens budgetförslag.

– Vi socialdemokrater stärker upp skola och förskola med drygt en halv miljard mer än den borgerliga majoriteten som gör den lägsta satsningen på skolan på minst 20 år. En direkt effekt på den skattesänkning som de gjorde förra året, säger Eva Risberg (S)

Borgarrådet Lotta Edholm (L) var snabb på att passa tillbaka kritiken till Eva Risberg (S) i sin replik.

– En uppgift blir inte mer sann för att den upprepas ofta. Det har framförts att vi inte har satsat så lite på grundskolan på 20 år. Men räknar vi bakåt kan jag se att 2017 var ett lågmärke. Då la ni socialdemokrater 1,3 procent i schablonökningar. Det motsvarar ungefär 220 miljoner. Vi lägger ungefär 2,7 procent mer än det på skolan. Till det så kommer ju också statsbidragen som, inte nästa år, men året därpå kommer öka. Det är ganska tur då kommunerna har en besvärlig ekonomi, svarar hon.

– Tittar man på resultatet blir det tydligt. Under förra mandatperioden minskade skillnaderna mellan skolorna, fler elever klarade kunskapskravet, fler klarade behörighet till gymnasiet och kraftiga förbättringar i skolor med låga resultat. Vi har konkreta planer på att fortsätta det arbetet. Och vad kommer ut av er budget? Nedskärningar och skattesänkningar. Hade ni inte sänkt skatten hade ni haft råd att ge skolan rimliga resurser i den här budgeten också, replikerade Eva Risberg (S).