Lärarinna misstänks ha sexofredat mellanstadieelev

Lärarinnan beskrivs av sina tidigare kolleger som ”gränslös” med en mycket nära ”nästan sektliknande” relation till sina elever. Framför allt till en minderårig pojke som hon dessutom misstänks ha kysst och smekt upprepade gånger. I dag inleds rättegången där hon står åtalad för sexuellt ofredande.

  • Publicerad 14:49, 12 feb 2020

Kvinnan är i 40-årsåldern och lever enligt en personutredning ett välordnat liv med man och egna barn.

Hon var i flera år en omtyckt lärare på skolan i Sollentuna, även om en del kolleger tyckte att hon hade en alltför nära och även fysisk relation till sina elever, särskilt till några pojkar som blev hennes ”utvalda”.

Någon gång under hösten 2017 ska det ha gått alldeles för långt med en pojke på mellanstadiet som lärarinnan var mentor åt, enligt åtalet.

Sms ”av sexuell karaktär”

Kvinnan började enligt åklagaren umgås med pojken på egen hand under skoltid och inledde även en intensiv kontakt med pojken på sociala medier utanför skoltid. Hon spelade dessutom tv-spel online med pojken under kvällar och helger.

Två av många sms från lärarrinnan till den minderårige eleven, från polisens förundersökning. Foto: Polisen

När pojkens föräldrar förbjöd honom att ha sociala medier började lärarinnan och pojken i stället skicka sms till varandra, enligt åtalet. Kvinnan ska ha skickat ett stort antal sms ”av integritetskränkande och sexuell karaktär”.

Kysste och smekte pojken

Kvinnan misstänks nu för sexuellt ofredande då hon ska ha kysst pojken, smekt honom innanför tröjan, och lagt hans händer på sin kropp.

Enligt polisutredningen hände detta upprepade gånger under ett halvårs tid. Kvinnan och pojken träffades på avskärmade miljöer i skolan, bland annat på en skoltoalett, och de träffades även tidiga morgnar innan skoldagen började och ibland på eftermiddagarna efter skolan, enligt utredningen.

Föräldrarna slog larm

En helg i maj 2018 uppdagades det hela då pojkens föräldrar hade upptäckt sms med sexuellt innehåll från lärarinnan i sonens telefon.

De slog larm till rektorn och på måndagsmorgonen konfronterades lärarinnan.

Konfronterades – och svimmade

När rektorn visade henne sms:en – där hon bland annat kallar eleven för sin ”pojkvän”, ”partner” och ”hångelkompis” – erkände kvinnan att hon skickat dem. Därefter blev hon helt vit och svimmade, berättar rektorn i förhör.

Lärarinnan fick sparken och polisen inledde en utredning med förhör av personal och elever på skolan.

Skapade en ”inre krets”

En kollega vittnar om att lärarinnan brukade låsa in sig i klassrummet med ett gäng killar och vara bara med dem. Hon ska ha hängt med sina ”bästisar” och skapat en ”inre krets”.

Vid flera tillfällen ska lärarinnan ha stängt in sig i skolans massagerum med pojken, och tryckt på den röda ”upptaget”-lampan.

Ville sova ihop på lägerskola

Pojken själv har berättat i förhör att han och kvinnan lekt ”sanning eller konka” och att hon ville att han skulle sova med henne när klassen var iväg på lägerskola.

Utöver vittnesmål finns teknisk bevisning så som innehållet i kvinnans telefon där det fanns fotografier och filmer med pojken.

Gjorde digital avbön

Lärarinnans sökhistorik visar enligt åtalet också att hon flera gånger ”sökt information på internet relaterat till sexuella handlingar med barn, påföljder för sexuella handlingar med barn och liknande.”

Utöver detta har uppgifter inhämtats från Svenska Kyrkan som visar att läraren gjort ett slags digital avbön på kyrkans webbsida.

Lärarinnan skrev enligt åtalet ett stort antal inlägg på Svenska Kyrkans webbplats. Foto: Polisen

Rättegång i dag och i morgon

Kvinnan har uttryckt ånger och önskan att ärendet ska läggas ner, men hon har även skrivit att hon vill vara med pojken, att hon hoppas att ”han ska hålla saker vi gjort hemliga”, och att hon ”haft känslor av romantisk karaktär för pojken”.

Huvudförhandlingen beräknas ta två dagar och inleddes i dag tisdag i Attunda tingsrätt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Nyheter Mitt i tar rygg på trängselinspektörerna Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger...tisdag 26/1 11:40

Kommunen anordnar digitalt möte om trygghet

Nyheter Anmäl dig i dag om du vill vara med på mötet på torsdag På grund av coronapandemin fungerar inte fysiska informationsmöten just nu, men digitalt går så klart bra. På torsdag anordnar kommunledningen ett första sådant informationsmöte online, och då är det...tisdag 26/1 5:40