Tystnadskultur. Lärarförbundet i Danderyd larmar om att lärare är stressade och att det har skapats en tystnadskultur i kollegiet. Linda Lindberg, ordförande i förbundet. Foto: Mostphotos/Privat (kollage)

Lärarförbundet: "Ingen hinner stanna upp och tänka"

Lärarförbundet Danderyd och lärare som Mitt i har pratat med larmar om försämrad arbetsmiljö på skolorna i Danderyd. "Många är sönderstressade", säger lokal fackrepresentant.

  • Publicerad 16:30, 10 dec 2021

vårdnadshavare ställer väldigt höga krav på lärarna

Skolchef. Maria Weståker, verksamhetschef för grundskolan i Danderyd. Foto: Privat

Lärarförbundet Danderyd larmar om försämrad arbetsmiljö och en tystnadskultur bland lärare.

– Ingen hinner idag stanna upp och tänka på sina arbetsmiljö, säger Linda Lindberg, ordförande i förbundet och lärare på Vasaskolan.

Ingen rapportering

Enligt Linda Lindberg uppmanas lärare att inte använda kommunens rapporteringssystem kring frågor om stress, utan istället att ta det med sin närmaste chef. Vilket skapar en tystnadskultur.

– Många är sönderstressade och mår inte bra, men säger samtidigt inte det till närmsta chef då det inte alltid tas emot på ett önskat sätt, säger Linda Lindberg.

Larmet kring arbetsmiljön kom i samband med de nya rankningen från Lärarförbundet, "Bästa skolkommun 2021". 2020 placerades Danderyd på plats 286 av 290 kommuner i Sverige, och 2021 på plats 284.

Enligt Linda Lindberg har den minskade lärartätheten påverkat arbetsmiljön flera skolor.

Mitt i Danderyd har pratat med flera lärare i kommunen som instämmer i bilden. En av lärarna, som vill vara anonym, menar att det finns en hierarki som gör att lärare inte vågar ta upp problem med sina chefer.

– Man duckar för problemen vi tar upp. Direkt när något problem tas upp så ställer man sig i försvarsställning.

Forskning ska förbättra arbetsmiljön

Verksamhetschef för grund- och gymnasieskolan i Danderyds kommun, Maria Weståker, menar att rankningen inte ger en rättvis bild av hur lärartätheten ser ut i Danderyd. Men säger att de är medvetna om det ansträngda läget.

Hon berättar att stressen hos lärarna delvis beror på att många lärare ställer höga krav på sig själva, men också att föräldrar ställer höga krav på lärarna.

– För det mesta är engagerade föräldrar bra, men när man går in och har mycket synpunkter på undervisningen kan det upplevas som att det inte är bra. Lärare har en hel grupp eller klass att tillgodose, men det perspektivet har inte alltid vårdnadsgivarna, och då kan det bli fel.

Är trycket från föräldrar en stor anledning?

– Det är en av delarna som gör att lärarna känner sig stressade.

Hon berättar att det pågår ett arbete att förbättra arbetsmiljön, bland annat genom ett forskningsprojekt med Karolinska institutet.

Att det skulle finnas en tystnadskultur känner hon dock inte till.

– Det är inget jag har hört om.

– Men det är ingen kultur vi vill ha. Tvärtom ska man känna att man kan ha en öppen och bra dialog med sin chef, säger Maria Weståker.

Kontakta oss

Upplever du att det finns en tystnadskultur på din arbetsplats?

Kontakta gärna oss på Mitt i Danderyd till tipsa@mitti.se om du vill berätta. Det går alltid att vara anonym.