Facklig. Birgit Stare, Lärarförbundet. Foto: Erik Hjärtberg

Lärarförbundet är inte nöjda med skolrankning

Enköping klättrar i Lärarförbundets skolrankning. Facket är dock fortfarande kritiskt mot situationen i kommunens skolor. – Många lärare uttrycker att de inte orkar länge till, säger Birgit Stare, Lärarförbundet.

  • Publicerad 08:14, 15 nov 2018

Det håller inte i längden

Enköpings kommun har stigit från plats 264 till plats 232 av 290 kommuner i Lärarförbundets årliga skolrankning. Facket rankar kommunerna efter ett flertal kriterier och Enköping anses ha blivit bättre vad det gäller bland annat andelen pedagogiskt utbildade lärare, lärartäthet och friska lärare. Det som har försämrats är bland annat resurser till undervisningen, där Enköping nu är på plats 275.

– Det känns lite motsägelsefullt, säger Birgit Stare, ordförande för Lärarförbundet i Enköping.

När det gäller skolresultaten har Enköping klättrat vad det gäller betygen i årskurs 9. Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9 har dock minskat. Birgit Stare menar att de minskade resurserna kommer att leda till ökade kostnader på längre sikt.

– Det finns en elev i årskurs 3 som inte läsa en enda bokstav, men läraren får inga extra resurser. Om några år kommer den eleven att kosta jättemycket pengar, säger Birgit Stare.

Enköpings kommun sjunker också när det gäller lärarlöner. Detta kriterium räknar dock inte bara medellönen. Även stor lönespridning, det vill säga stora löneskillnader inom yrket, premieras i Lärarförbundets rankning. Tanken är att om vissa individer lyckas få högre löner, så ska det kunna användas som ett argument för att höja även andras löner. Birgit Stare menar att det behövs hög lönespridning så länge lärare har individuell lönesättning.

–.De som halkar efter är förbannade. Men det blir också ett argument som de kan använda inför chefen i lönesamtal. Det är både bra och dåligt, säger hon,

Även om Enköping har klättrat i rankningen när det gäller friska lärare är Birgit Stare orolig för att sjukskrivningarna snart kommer att öka.

– Vi var på gymnasiet och träffade lärare som inte har något fritid. Det håller inte i längden, säger hon.

”Känns galet bra”

Nyheter Den 21-årige Örsundsbrobon Elias Öberg längtar att få gå ut och dansa med vänner igen. Så pass mycket att han gjort en låt på ämnet. En låt som tagit sig hela vägen till final i musiktävlingen P4...fredag 14/5 10:26

Sångstund för små ska ske stirrande på skärm

Nyheter Det 14 maj hålls en glad sångstund för de allra minsta och deras vuxna. Evenemanget sker via dataprogrammet Teams.torsdag 13/5 1:15