Läraren höll fast elev i 20 minuter

En elev på Franska skolan hölls fast i 20 minuter – och skolan klandrades i Skolinspektionen. Nu toppar skolan listan över de mest kritiserade i Vasastan. – Ett fall av kritik är ett fall för mycket, säger rektorn Björn Kullgard.

  • Publicerad 06:22, 5 jun 2018

Anmälan mot Franska skolan på Döbelnsgatan kom in i december 2016 och rörde flera fall av fasthållning. Vid ett tillfälle ska läraren ha hållit fast elevens armar och händer under 20 minuter.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Händelsen beskrivs som traumatisk för eleven, som säger att hen försökt få läraren att släppa eftersom hen ”inte klarar trånga utrymmen”.

Personalen menar att de höll fast eleven för att förhindra eleven att skada sig själv och andra elever

Har kritiserats tre gånger

I somras kom beslutet i Skolinspektionen. Myndigheten slog fast att skolan brutit mot skollagen och ansåg att personalen hållit i eleven för länge. De skrev också att eleven var mycket ung och i en utsatt situation.

Ingen lärare vill hålla fast en elev

Björn Kullgard

Franska skolan har kritiserats för tre händelser under de senaste tre åren, vilket gör skolan till den mest kritiserade i Vasastan. Under samma period har elva ärenden på skolans grundskola och gymnasieskola hamnat i Skolinspektionen, tredje mest i stadsdelen.

Enligt rektorn Björn Kullgard har skolan genomfört flera åtgärder efter fallet med den fasthållna eleven.

– Ingen lärare vill hålla fast en elev. Men det är svåra frågor och det handlar ofta om att man inte vill skada andra. Men ett fall av kritik är ett fall för mycket. Efter varje föreläggande tittar vi över arbetsformen och justerar våra rutiner, säger han.

Föräldrar hotar med anmälningar

Han har märkt av en högre anmälningsbenägenhet bland föräldrarna under de senaste åren.

– Jag har kontakt med rektorer utanför innerstaden och där är tonläget ett annat. Jag upplever att en del föräldrar hos oss hotar med en anmälan till Skolinspektionen om de inte får sin vilja igenom. Vi måste arbeta mycket med att motivera och förklara våra beslut – annars hade anmälningarna varit ännu fler.

Fakta

Så många fall hamnar i Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 51

Beslut: 49

Antal förelägganden/kritik: 5

2016

Antal ärenden: 38

Beslut: 38

Antal förelägganden/kritik: 5

2015

Antal ärenden: 51

Beslut: 51

Antal förelägganden/kritik: 6

Källa: Skolinspektionen
Visa merVisa mindre