STÄNGER. Minst fyra lärare på Väsby skola är smittade av covid-19. Nu stänger skolan högstadiet för att minska smittspridningen. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Lärare smittade av corona - Väsby skola stänger högstadiet

Minst fyra lärare på Väsby skola är smittade av covid-19 – och flera väntar på testsvar. Därför stänger högstadiet i två veckor framåt och all undervisning sker på distans.

  • Publicerad 12:00, 25 nov 2020

REKTOR. Lennart Norrevik, tf rektor på Väsby skola. Foto: Frida Wänelöf

Till följd av flera bekräftade coronafall – minst fyra bland lärarna – har skolledningen på Väsbyskolan i samråd med smittskyddsläkare och utbildningskontoret beslutat om distansundervisning från och med 26 november till och med 10 december.

– Det är inte roligt, man drar sig verkligen i det längsta för att behöva stänga. Men vi gör det främst för att begränsa smittspridningen, säger Lennart Norrevik, tf rektor på Väsby skola.

Flera andra lärare har symptom och väntar på testsvar. Även minst en elev på skolan är bekräftat smittad av covid-19.

Samlades med mentorer

I dag på morgonen den 25 november samlades eleverna med sina mentorer för att få praktisk information. All undervisning kommer att ske på distans via skoldatorer de kommande två veckorna. 240 högstadieelever av skolans totalt cirka 650 elever berörs.

– Vi följer schemat och lärarna undervisar i realtid. Eleverna sitter hemma med sin dator och följer undervisningen som sker från skolan, säger Lennart Norrevik.

Han berättar att de inte tidigare har haft distansundervisning, men att man redan i våras förberedde lärare och elever på att det kunde bli möjligt framöver.

Vad gäller lunch kommer alla elever att kunna hämta färdiga lunchlådor i skolan, vid olika tider för att undvika trängsel.

Väsby skola är en F-9-skola - men förskoleklass, låg- och mellanstadium är fortsatt öppet.

– Beslutet att hålla fortsatt öppet för de lägre stadierna har fattats i samråd med smittskyddsläkare. Den allmänna policyn i samhället är ju att verkligen vänta in i det längsta med att stänga förskola, låg- och mellanstadium, säger Lennart Norrevik.

Kan det bli aktuellt med en förlängning av distansundervisningen efter 10 december?

– Vi hoppas att kunna öppna igen, men kommer att ha fortsatt kontakt med smittskyddsläkare och utbildningskontoret i den frågan.