Foto: Karin Nilsson

Lärare på Kärrtorps gymnasium utreds för rasistiska påhopp

En lärare på Kärrtorps gymnasium utreds av skolledningen för rasistiska kränkningar av elever. Nu sprids en smygtagen film på nätet där läraren säger "ja, jag är rasist".

  • Publicerad 16:26, 24 mar 2016

I en smygfilmad video som började spridas på Facebook igår visas ett klassrum på Kärrtorps gymnasium. Stämningen är uppspelt och det är mycket liv. En rasifierad elev frågar rakt på sak: "är det sant att du är rasist"?. Läraren säger då "ja, jag är rasist och tänker skicka ut dig idag".

Sedan klippet lades ut för mindre än ett dygn sedan har det delats över 300 gånger. Enligt en lång medföljande text som skrivits av en elev är detta bara en i en lång rad grova rasistiska kränkningar som läraren ska ha utsatt elever för.

Bland annat gäller elevens anklagelse frekvent användande av n-ordet, egenförd statistik för att bevisa att "svenska" elever är smartare och påståenden om att invandrare saknar kompetens och inte borde få ha rösträtt. Till exempel ska läraren ha sagt "nu är det inte lika mörkt i klassrummet längre när de svarta tjejerna slutat" efter att tre elever slutat i hens klass.

Detta är något som ska ha pågått en längre tid och ska ha påtalats för skolledningen, utan åtgärder. Många av kränkningarna ska ha filmats av elever.

När Tidningen Hammarby/Skarpnäck träffar rektor Göran Nilsson på Kärrtorps gymnasium på Skärtorsdagens eftermiddag är han fåordig och på väg hem.

– Det här är under utredning och jag har suttit med det hela dagen. I övrigt har jag inga kommentarer.

Är läraren avstängd?

– Jag kommenterar inte ett pågående personalärende.

Stämmer det att ni känt till det här länge men inte agerat?

– Jag kommenterar inte det. Här på Kärrtorps gymnasium har vi nolltolerans mot rasism.

Läs även
"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium

Nazister spärrade av Kärrtorps gymnasium