Lärare på Farsta grundskola lyfte barn med våld

Läraren lyfter den funktionsnedsatte eleven med våld, brottar ned honom och låser hans huvud i ett nackgrepp. Det syns i en video som Mitt i tagit del av – filmad inifrån kritiserade Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser.

  • Publicerad 15:29, 30 nov 2018

Denna artikel har klandrats av Pressens Opinionsnämnd och har uppdaterats.

Mitt i Stockholm klandras av Pressens Opinionsnämnd


”Du ska ut” hör man läraren ryta i början av videon inifrån Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser. Eleven går i åttan och har ADHD, läraren lyfter upp pojken. I filmen som Mitt i tagit del av syns hur han lyfter ut pojken i ett grepp med handen under högra låret eller rumpan.

Pojken uppfattar det som att läraren lyfter ut honom i skrevet.

På vägen mot dörren slår de i en papperskorg som välter och de båda ramlar in i väggen. De brottas, puttas och läraren låser fast elevens huvud med ett grepp runt nacken och halsen och föser ut pojken.

Skulle säg hej till klasskompisarna

Exakt vad som föregår videon är oklart, men enligt elevens pappa var han i lektionssalen för att säga hej till sina klasskompisar. Han har nämligen inga lektioner tillsammans med dem sedan han blev flyttad till ”Lilla rummet” på grund av sin ADHD.

– Det är helt sinnessjukt. ”Lilla rummet” är som ett litet kontorsrum, med bord och stolar men inga fönster, och där sitter fyra vilsna killar med samma diagnoser. De delar på en resurs och så kommer en lärare in och kör en föreläsning då och då. Det finns inte ens ett schema, säger pappan och fortsätter:

– Där får de sitta fyra timmar om dagen, i bästa fall, för oftast blir de hemskickade efter en eller två. ”Vi har inget för er att göra”, ”den läraren är borta”, ”den läraren är upptagen”. Han kommer inte ha några betyg från åttan bara för att skolan missköter sitt arbete.

Händelsen kan bryta mot lagen

Även om det är oklart exakt vad som hände före lärarens utlyft och nacksving så spelar det i lagens ögon mindre roll. Där står att om en elev stör undervisningen ska läraren först säga till. Fortsätter eleven ändå störa kan den utvisas ur klassrummet – men aldrig med våld.

Erica Ström, jurist på Skolinspektionen, förklarar:

– Utvisningen ska ske muntligt och måste dokumenteras skriftligt. Lämnar eleven ändå inte klassrummet är nästa steg att ge kvarsittning och steget efter det är att utreda elevens beteende och prata med föräldrarna.

När får lärare fysiskt ta ut en elev ur klassrummet?

– Jag försöker se ett scenario där en elev skriker och stör något fruktansvärt, men jag kan ändå inte se att det skulle vara tillåtet. Det finns ingen allmän rätt enligt skollagen att gå in och flytta på elever, säger Erica Ström.

När får en lärare använda våld mot en elev?

– Det är extremt starkt begränsat. I akuta situationer, till exempel om en elev är i full färd att misshandla en annan elev eller lärare, kan det vara tillåtet. Den yttersta gränsen för det är nödvärn, ifall någon måste skydda sig själv, det har alla rätt till.

Kommer anmäla skolan

Pappan har fått nog och kommer anmäla händelsen till Skolinspektionen.

– Det såg inte direkt ut som nödvärn från lärarens sida och min son var inte i full färd att misshandla någon. Om någon kan hävda nödvärn så är det min son. Han är helt klart jobbig att ha att göra med, men om någon skulle lyfta upp mig i skrevet hade jag också blivit riktigt jäkla arg, säger han.

Som Mitt i tidigare berättat har skolan nyligen fått kritik från Skolinspektionen för att elever som hamnat efter inte får det stöd de behöver.

Rektorn på Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser anser att det i fallet ovan handlar om nödvärn. Här är hennes kommentar till händelsen: