Nedskärningar. Läraren Alexander Skytte arrangerar en demonstration mot nedskärningar i skolan. Bilden till höger är en arkivbild. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Lärare i Stockholm marscherar mot nedskärningar

En lärarmarsch mot nedskärningar i skolan. Det arrangerar Alexander Skytte, till vardags lärare på Skälbyskolan i Järfälla. Ett initiativ som nu sprider sig till flera platser i landet.

  • Publicerad 16:33, 2 apr 2019

Runtom i landet klubbar kommunerna nu sina skolbudgetar, som i Järfälla i början av mars. Och tendensen är tydlig – det är ofta nedskärningar som gäller, enligt bland annat en undersökning från tankesmedjan Balans.

Nu har Alexander Skytte, till vardags lärare i engelska och idrott och hälsa på Skälbyskolan, tagit initiativ till en lärarmarsch mot nedskärningarna, något Skolvärlden var först att uppmärksamma.

– Samtidigt som politikerna säger att de satsar blir det besparingar på många håll. De lägger till mer pengar än förra året, men de räknar inte med prisökningar. Däremellan har vi på skolorna mindre medel att röra oss med, säger Alexander Skytte till StockholmDirekt.

Nästan 1500 personer har på Facebook anmält intresse till lärarmarschen i Stockholm som går av stapeln i maj. Liknande initiativ tas nu i bland annat Göteborg och Uppsala. Målet? Att ena lärarkåren.

– Jag vill visa att vi är starka tillsammans, och att folk ska lyssna på oss lärare. Det handlar om att vi inte är tillräckligt med folk, om att vi ska göra mer med samma eller rentav mindre personal. Vi visar att det räcker nu, att det här inte går längre, säger Alexander Skytte.

Hur ser du på din egen arbetssituation som lärare i Järfälla?

– Pengar har flyttats från fritidsverksamheten till skolan. Så rektorerna sitter med samma pengar och har inte mer att röra sig med, även om det ser ut så på pappret. Det blir problematiskt, säger Alexander Skytte.

Värst för eleverna

Som ett generellt exempel på en konsekvens av nedskärningar i skolan tar han upp vikariestopp. Något som ökar arbetsbelastningen för personalen på plats.

– Jag älskar att jobba som lärare, men det är inget jag kommer kunna göra om det fortsätter att skäras ner. Situationen blir ohållbar, främst för eleverna som måste finna sig i det här. Vi lärare kan ju byta jobb, men eleverna måste vara där. Vi sabbar för framtiden om vi inte satsar på barnen.

Marschen går av stapeln lördag den 18 maj klockan 13.45-16 från Sergels torg till Mynttorget, och sker ihop med initiativet Förskoleupproret.

StockholmDirekt har sedan i höstas vid flera tillfällen skrivit om den ekonomiska situationen för Järfällas för- och grundskolor, läs mer i länkarna nedan.

Facket efter sparkkraven i Järfällas skolor: "Behövs mer pengar"

Facken kritiska mot Alliansens skolbudget i Järfälla