Misshandel. Täbyläraren döms till ringa misshandel. Foto: Mikael Andersson

Lärare dömd för misshandel mot elev

Attunda tingsrätt dömer en lärare i Täby till ringa misshandel mot en elev.

  • Publicerad 10:41, 5 feb 2021

Det var i februari förra året som händelsen utspelade sig på en skola i Täby. En lärare ska då ha slagit och tagit ett grepp om halsen på en elev, som är i tonåren.

I slutet på förra veckan kom domen mot läraren – som har förnekat till brott.

Han döms för ringa misshandel till dagsböter. Åklagaren pläderade för fängelse, men tingsrätten ansåg inte att gärningen var tillräckligt allvarlig.

Strupgrepp och slag

Bakgrunden till händelsen ska ha varit en brand på en toalett som läraren misstänkte hade startats av eleven. Efter att läraren upptäckt branden ska han tagit tag om målsägande, fört ut denne från klassrummet och sedan slagit eleven i huvudet – och fört denne till rektorn, enligt domen.

I stort är parterna överens om vad som hände.

Läraren menar dock att han snarare tog en ”björnkram” om eleven, än ströp denne, på vägen till rektorn. Och att slaget var en markering, snarare än ett slag. Läraren menar att han inte haft ett uppsåt till misshandel.

Lärarens försvarare har hävdat att läraren använt nödvärn.

Rätten gick dock på elevens berättelse, som bekräftats av två vittnen till händelsen, och dömer läraren till ringa misshandel.

Inga kommentarer

Attunda tingsrätt meddelar att den dömde ska betala 5000 kronor i skadestånd samt en avgift till brottsofferfonden. Mitt i Täby har varit i kontakt med lärarens försvarare som inte vill kommentera ärendet.

En överklagan i målet kan lämnas in senast den 15 februari.