Eleverna tillbaka till skolan efter ett jullov med rekordstor smittspridning av covid-19. Nya restriktioner har införts igen och alla som kan uppmanas att jobba hemifrån.

Men i skolans värld är allt som vanligt.

– Alla regler upphör så fort man kommer in i skolbyggnaden. I skolan trängs 27-30 elever i ett litet klassrum, det går inte att hålla avstånd, säger Maria Wiman, lärare i årskurs nio på Skapaskolan i Rosenhill.

Hon älskar sitt jobb och vill undervisa på plats, men tycket att det hycklas från politikerna.

"Rekommendationerna går inte att följa"

– Jag har full förståelse för att man har skolorna öppna, men som lärare blir man frustrerad över att de låtsas som att det inte är ett problem. Rekommendationerna att vi ska hålla avstånd och i möjligaste mån ha undervisning utomhus är bara stolligheter, det finns ingen verklighetsförankring, säger Maria Wiman och fortsätter:

– Det vore bättre om man sa att det kommer inte att gå att följa restriktionerna hos er, men det får ni leva med för samhällets bästa. I stället för låtsasrekommendationer som inte går att följa.

Hur tycker du att man borde lösa situationen?

– Det är inte min sak att lösa, men det går att glesa ut så att halva skolan är på plats på förmiddagen och andra halvan på eftermiddagen. Man skulle kunna uppmana föräldrar att testa sina barn inför skolan, som i vissa länder.

Än så länge har det inte varit någon större sjukfrånvaro bland Marias elever, men hon tror att det kommer om någon vecka. Och både hon och kollegorna räknar med att själva bli sjuka.

– Det är bara en fråga om när. Jag har haft corona och är dubbelvaccinerad och är inte så orolig för att bi sjuk, det är mer en fråga hur vi ska få ihop det om många blir sjuka. Verksamheten ska ju ändå fungera, säger Maria Wiman.

Skolan ska vara öppen

Anna-Karin Mäntylä, grundskolechef i Huddinge kommun, följer personalfrånvaron noggrant.

– Det vi är mest oroliga för i det här är att det kan bli svårt att driva närundervisning om vi får ett stort personalbortfall. Vi behöver en vuxen per grupp elever för att det ska fungera. Än så länge har vi klarat det under hela pandemin. Om vi får ett stort utbrott på en skola kontaktar vi Smittskydd Stockholm som kan rekommendera oss att gå över till fjärrundervisning, säger Anna-Karin Mäntylä.

Det är regeringen som beslutar om skolorna ska övergå till distans- eller fjärrundervisning. Nu är det tydliga beskedet att skolorna ska vara öppna.

– Det är viktigt för eleverna att få vara i skolan. För en del barn kanske det bara är i skolan som de får ett lagat mål mat, exempelvis, säger Anna-Karin Mäntylä.

Hon vill lyfta vilket enormt jobb som skolpersonalen gör i en tuff situation.

– Skolorna gör allt de kan för att minska smittspridningen. Det handlar om handhygien, att inte blanda elevgrupper och glesa ut i matsalen om det går. Men det är ingen lätt uppgift för lärare och rektorer, säger Anna-Karin Mäntylä.