Lära dig spela cricket under sommarledigheten

Varje onsdag under sommarlovet kan lediga elever från Huddinge vara med i cricketskolan. – Alla är välkomna, från nybörjare till experter, säger Tariq Zuwak, ordförande i Huddinge Cricket Klubb.

  • Publicerad 11:36, 10 maj 2016

På långt håll ser det ut som att ett gäng unga killar spelar brännboll på Kärsbyfältet i Norsborg. Men när man kommer närmare visar det sig handla om en helt annan bollsport som ännu så länge är ganska ovanlig i Sverige, men som växer snabbt. Cricket.

– Cricket är en stor sport i många länder och jag tror att det blir så även i Sverige, säger 18-årige Abid Fawjoon som är på plats för ett träningspass med Huddinge Cricket Klubb.

Precis som många andra som spelar cricket i Sverige har Abid sina rötter i ett annat land.

– Jag är från Afghanistan där cricket är en nationalsport. När jag flyttade till Sverige för två och ett halvt år sedan hade jag kompisar som berättade att det även finns lag här.

Abid Fawjoon började i Huddinge Cricket Klubb, och det har gått så bra att han kommit med i U19-landslaget.

Huddingeklubben bildades 2013. Under de tre åren har man vuxit snabbt och har idag tre lag och totalt 60 spelare. Nu vill klubben växa ytterligare.

– I sommar ska vi ha en cricketskola här på Kärsbyplanen, säger ordföranden Tariq Zuwak. Alla är välkomna, från nybörjare till experter. Vi ställer upp med ledare och tränare från vårt elitserielag.

Man kör varje onsdag klockan 17-19 under hela sommarlovet. Cricketskolan arrangeras i samarbete med Huddinge kommun som ger ekonomiskt stöd och hjälper till med administrationen.

Förra sommaren var cricketskolan ett pilotprojekt som nu alltså lanseras i full skala.

– Förra sommaren rekryterade vi 20 nya spelare, säger Tariq Zuwak. Vi ser behovet och hoppas på att få många nya medlemmar.

Shani Khawaja är en av coacherna i sommar. Han hoppas att många ungdomar får upp ögonen för cricket.

– Det är en gentlemannasport där man tillbringar mycket tid med varandra och lär sig respekt.

Ännu så länge har majoriteten av spelarna i Sverige rötter i länder som ingår i det brittiska samväldet. Cricket ”uppfanns” i England redan på 1500-talet. Shani Khawaja tror att detta kan förändras på sikt.

– Ja, ungdomar i 13-14-årsåldern som spelar cricket idag kanske kan dra in kompisar.

I Shani Khawajas hemland Pakistan är intresset för cricket oerhört stort.

– Det är större än fotboll. 80 000 åskådare kan komma för att se en landskamp mellan Pakistan och Indien, det är rena cricketkriget.

Fakta

Anor sedan 1500-talet

Cricket är ett bollspel mellan två elvamannalag.

Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan. I det ena ska var och en vara slagman, och i det andra laget är man kastare som ska bränna ut slagmannen. Lagen turas om.

Sporten har spelats sedan 1500-talet och blev nationalsport i England under 1800-talet. Idag är cricket stort i många länder runt om i världen.

Sporten växer snabbt i Sverige som har cirka 50 klubbar.

Visa merVisa mindre