Etapp 2. Visionsbild av de nya studentlägenheterna. Foto: Bild: SSSB

Lappis har snart flest studentbostäder

Det byggs för fullt i Lappkärrsberget. Nyligen togs det första spadtaget till ytterligare 182 studentbostäder. Totalt 800 nya bostäder kommer att göra Campus Lappis till det största bostadsområdet för studenter i landet.

  • Publicerad 12:00, 26 sep 2021

Vi vill att studenter oavsett livs­situation ska kunna ­studera i Stockholm.

En kort promenad från Stockholms universitet – förbi ko- och fårhagar – tornar Campus Lappis röda tegel mot horisonten. Omgärdat av skog ger studentområdet ett stillsamt intryck. Men bakom den lugna fasaden händer det en hel del.

Intill fjolårets nybyggen var det nyligen dags att ta första spadtaget till områdets andra av sammanlagt fyra etapper vad gäller bygget av totalt 800 studentlägenheter. När de står klara är Lappkärrsberget enligt SSSB Sveriges största bostadsområde för studenter.

I ett tält beläget i en krater av sand samlades nyligen representanter från involverade parter för diskussion och firande av bygget.

Kafé och förskola

Under ceremonin sågs många glada ansikten. Bland dem, Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.

– Bostäder är en viktig fråga för stadens utveckling. Därför är jag glad att komma igång, säger hon.

Glada miner. Från vänster: Sofia Holmdahl, ordförande SSCO, Gustav Hemming, regionråd Region Stockholm, Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare, Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen och Ingrid Gyllfors, vd Stockholms studentbostäder Foto: Foto: Jana Eriksson

På en plats där det tidigare stod ett parkeringshus byggs det nu ett nio våningar högt tegelhus. Den andra etappen av studentbostäder förväntas stå färdiga för inflyttning sommaren 2023. I fastigheten kommer det att byggas en lokal för kafé och en kommunal förskola med fem avdelningar.

– Vi vill att studenter oavsett livssituation ska kunna studera i Stockholm, även de som har barn. Därför är det viktigt med familjehus och förskola i området, säger Ingrid Gyllfors.

De nya bostäderna kommer främst att bestå av ettor med kök men det kommer även att finnas tvåor. Hyrorna är ännu inte färdigförhandlade. I fjolårets nyinvigda lägenheter är månadskostnaden för en etta drygt 7000 kronor och för en tvåa runt 10000 kronor. Det är godkänt att bo en eller två personer i samma lägenhet.

Simon Froster Delbom, vice ordförande på Stockholms universitets studentkår, är positiv till bygget.

– Men det är svårt för studenter att betala en så hög hyra. Vi måste kunna ha något att leva på.

Utsikt. Vy från fjolårets nybyggda lägenheter. Foto: Foto: Mitt i

I en enkätundersökning gjord av SSSB har studenter vid högskolor och universitet i Stockholm svarat på vad som är viktigt för dem. Totalt 1000 svar har kommit in. Resultatet gällande bostäder har varit att studenter prioriterar en trygg och säker bostadsmiljö. Det är en fråga som SSSB valt att applicera på Lappkärrsberget. Förra året testade de sin första digitala ”trygghetsvecka”.

– Att hålla det digitalt är ett koncept som har fungerat. Det kom in flera synpunkter och boende kunde till vardags uppmärksamma vad som skapar otrygghet i området, säger Jesper Lundberg, förvaltare på SSSB.

Boendeområdet ska även vara en attraktiv miljö. I syfte att skapa en livfull plats så har SSSB byggt en padelbana och ett utegym för studenterna.

SSSB:s samarbetspartner i bygget av de 182 nya bostäderna är Peab. Ett samarbete som motsvarar en kontraktssumma på 225 miljoner kronor.

– Att få vara en del av samhällsbyggandet och skapandet av ett trivsamt boende för studenterna känns betydelsefullt, säger Lars Enroth, regionchef Peab.

Det här händer på campus Lappis

Totalt ska det byggas 800 studentbostäder.

Campus Lappkärrsbeget består då av över 3 000 lägenheter.

Det hela förväntas vara färdig år 2026 eller 2027.

Bygget sker i fyra etapper.

2020 invigdes den första etappen.

Sommaren 2023 invigs den andra, nu påbörjade etappen.Källa: SSSB

Visa merVisa mindre