Lappar med främlingsfientligt budskap har delats ut i Solhem. Foto: Ida Leveby Andersson

Lappar med rasistiskt budskap delades ut i Solhem

När Solhemsbon Eva Schoultz öppnade brevlådan fick hon en obehaglig överraskning. Där låg en lapp med främlingsfientligt budskap. Nu har ett engagemang skapats bland grannar för att motverka rasism. – Jag blev både förbannad och förtvivlad, säger hon.

  • Publicerad 13:32, 9 jan 2019

På de kopierade lapparna, som ser handskrivna ut, står flera rader där frågor ställs om vilka ”människoraser” som ska få bo i Sverige.

Innehållet fick Eva Schoultz i Solhem att reagera starkt.

– Först trodde jag att det var grannen som hade lämnat en lapp, för den såg så personlig och hemtrevlig ut. När jag sedan läste vad som stod så blev jag både förbannad och förtvivlad. Det är en sak att läsa på hemsidor och stänga ner datorn men när det kommer hem till en så kan man inte värja sig, säger hon.

Ovanligt med liknande lappar i Spånga

Eva Schoultz la upp en bild på lappen i en lokal facebookgrupp och fick snabbt respons. Det visade sig att hon inte var ensam om att ha fått lappen. På minst fyra platser i Spånga ska liknande lappar ha delats ut i boendes brevlådor. Enligt Frida Nordlöv, tidigare kommunpolis, är det ovanligt att lappar med främlingsfientligt budskap delas ut i Spånga.

– Jag har inte hört om något liknande tidigare, så det vore första gången. Detta är något som jag ska ta upp med mina kollegor, säger hon.

Har skapat engagemang

Nu har grannar i området gått ihop för att motverka främlingsfientliga budskap och några ämnar, enligt kommentarer i facebookgruppen, att göra en massanmälan till polisen. Eva Schoultz tänker även hon polisanmäla och hoppas att hon slipper få fler lappar i brevlådan i framtiden

– Min man rev sönder den direkt, säger hon.