Länsveterinären gjorde oanmäld inspektion

Länsstyrelsen har fått in tre anmälningar efter händelsen med hankatten Loke, som smet från veterinärkliniken och senare hittades svårt skadad. – Det är inte sådant som man brukar anmäla till oss, säger länsveterinär Marie Dartgard, som utreder det ovanliga fallet.

  • Publicerad 15:25, 9 jul 2018

Tre anmälningar har hittills kommit in till länsstyrelsen efter händelsen med hankatten Loke, som rymde från veterinärkliniken XL-Zoo i Barkarbystaden och senare återfanns skadad med benen ihopsnörda. När både den utpekade veterinären och Akutgruppen, som skulle ha hämtat katten, hörde av sig dit på samma dag började myndighetens varningsklockor att ringa.

Oanmäld inspektion på kliniken

Länsveterinär Marie Dartgard, som har tillsyn av djurhälsopersonal på länsstyrelsen, åkte direkt ut till veterinärkliniken på en oanmäld inspektion.

Hon hittade då inte några stora problem, det var bra utrustning, säger hon, men hon påtalade att det var övermöblerat i lokalen. En kontroll av journalerna ska också ske framöver, uppger Marie Dartgard.

Hon säger att det låter ”hemskt märkligt” att en katt som fått lugnande och var bunden i benen inför kastrering alls kan rymma. Däremot är det generellt inte ovanligt att bakbenen på ett djur binds bort för att en veterinär ska komma åt vid kastrering.

Är det vanligt att katter rymmer inför en operation så här?

– Det är inte sådant som man brukar anmäla till oss. Det tror jag inte är vanligt. Det här var ju en katt som var förvildad och den var svårhanterlig enligt vad veterinären berättade för mig.

”Är självsanerande”

Marie Dartgard är övertygad om att veterinärkliniken kommer att skärpa rutinerna efter det som hänt.

– Jag tror det här är självsanerande, de kommer inte att ha dörrar på glänt. Jag tror också de är rätt olyckliga över det som hänt.

– De funderar själva på om det har resurser för att ta emot sådana här förvildade katter. Det är en veterinär som jobbar själv, de har ingen sköterska. Jag vet att de har diskuterat om det är lämpliga patienter för den här kliniken.

Länsveterinären kan anmäla

Länsstyrelsens har möjlighet att anmäla en veterinärer som har begått allvarliga fel till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Generellt krävs det dock grova fel för att sen få en erinran eller varning och väldigt få veterinär har blivit av med sin legitimation, enligt länsstyrelsen.

– Vi kan anmäla till ansvarsnämnden om vi vill få bedömt den behandling som veterinären gör. Om det är riktigt grovt kan vi polisanmäla, åtalsanmäla också, förklarar Marie Dartgard.