Länsstyrelsen stoppar hotellbygge i lägenhet

Fastighetsägaren ville göra om en hyreslägenhet på Sveavägen till hotell – och fick bygglov från staden. Nu upphävs bygglovet av länsstyrelsen, som menar att bygget strider mot detaljplanen.

  • Publicerad 16:22, 24 okt 2018

Mitt i Vasastan har tidigare skrivit om det omstridda bygget i korsningen Sveavägen/Markvardsgatan. Källaren i huset ska bli hotell och på innergården byggs en uteservering för hotellets gäster, enligt ett bygglov från 2015. Bygget har lett till omfattande klagomål från grannar som menar att de störts av extremt högljutt byggbuller i flera år.

Samtidigt har stora delar av de vanliga lägenheterna i huset tömts på hyresgäster. Fastighetsägaren Richard Ghneim som driver 19 bostadsbolag har istället hyrt ut lägenheterna till hotellgäster och turister, en verksamhet som kan vara olaglig.

– Han vill inte ha oss här, sa en hyresgäst i samband med att Mitt i Vasastan granskade uthyrningarna i våras.

Stoppar beslutet

I februari i år fick fastighetsägaren dessutom tillstånd från staden att bygga om delar av första våningsplanet till hotell. Det trots att detaljplanen bara tillåter bostäder.

Nu beslutar länsstyrelsen att upphäva stadens beslut. Bygget bryter mot detaljplanen och staden borde aldrig ha gett tillstånd till bygget, menar länsstyrelsen.

– Det känns väldigt bra. Om staden hade kommit hit och gjort en kontroll hade de sett att det var solklart fel att ge bygglov. Det känns som att det skett i all hast, säger en hyresgäst i huset som vill vara anonym.

I ritningarna som skickades in till staden hävdade Richard Ghneim att lokalen på första våningsplanet användes som kontor. Det trots att en person varit folkbokförd på adressen i flera år. Mitt i har sökt honom för en kommentar, men utan resultat.

Beslutet från länsstyrelsen kan överklagas till mark- och miljödomstolen inom tre veckor.