Många kritiska till de tilltänkta skyskraporna i söderort. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen säger nej till Tellus Tower

Länsstyrelsen säger nej till höghusprojekten Tellus Tower vid Telefonplan. Den anser att det nuvarande förslaget står i konflikt med riksintresset för kommunikation för både Bromma flygplats och Arlanda.

  • Publicerad 10:27, 3 jul 2018

Stockholms stad planerar att bygga ut Stockholm, och i planerna ingår att bygga cirka 1 500 lägenheter vid centrala Telefonplan. Det är tänkt att bli 4-6 våningshus och två skyskrapor.
Och det är de senare 141 respektive 181 meter höga byggnaderna som nu länsstyrelsen säger nej till.

Anledningen är att Länsstyrelsen, som i detta skede har en rådgivande och samordnande roll, anser att de kommer vara för problematiska för både Bromma flygplats och Arlanda och därför inte tar tillräcklig hänsyn till riksintressen för kommunikationer.

– Vid planering av höga eller mycket höga byggnader blir det allt mer akut att vi påbörjar ett brett samtal om hur och var dessa byggnader kan placeras i Stockholm med omnejd, säger Åke Modig, planhandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även skönhetsrådet kritiska

Det här är inte första gången som Tellus Tower stöter på kritik. Tidigare i år sa skönhetsrådet nej eftersom de inte tycker att skyskraporna skulle passa in med den övriga bebyggelsen i området.

Och 2015 uttryckte försvarsmakten oro då man ansåg att höghusen skulle riskera att störa tekniska system.

Alla är dock inte negativt inställda Tellus Tower. Förra sommaren hade 16 000 personer uttryckt intresse för att bo på något av höghusens 78 respektive 58 plan.