Länsstyrelsen om vargen: ”Är inte helt lätt”

Länsstyrelsen i Stockholm är villrådig inför situationen med Södertörnsvargen. Man har inte lyckats med skrämselåtgärderna och vargen är fortsatt ovanligt orädd. ”Vi kan bara uppmuntra folk att gärna rapportera in så mycket som möjligt för att vi ska kunna ta så bra beslut som möjligt”, säger Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen.

  • Publicerad 14:58, 24 okt 2017

Södertörnsvargen delar Haningeborna i två läger.

De som vill låta vargen vara – och de som vill ta bort den.

Länsstyrelsen har sedan några veckor tillbaka inlett skrämselåtgärder, gummiskott och ljus- och ljudeffekter, mot vargen.

Vi har inte fått tillfälle att skrämma vargen på det sätt som avsetts.

Detta eftersom den anses vara för närgången och orädd gentemot hundar och människor.

Skrämseln inte gett effekt

Åtgärderna hoppades man skulle ingjuta respekt för människan hos vargen, men någon effekt har man inte fått.

– Vi var först ute tre dagar i rad och har sedan gjort två försök till sista veckorna, men vi har inte fått tillfälle att skrämma vargen på det sätt som avsetts, säger Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen i Stockholm.

– När vi mött vargen har den betett sig som den ska och avvikit, vid andra tillfällen har den hållit sig undan och vi har då trots sändarhalsbandet inte kunnat få tag på den.

En del läsare på Mitt i Haninges facebook menar att vargfrågan i Haninge blivit hysterisk.

Det är inget konstigt om man ser vargliknande hundar med halsband som rör sig utan koppel.

Inte minst sedan Ribbybergsskolan i Västerhaninge i fredags beslutade att inte låta eleverna gå hem själva efter att en ledig pedagog uppgett att vargen jagat en man i närheten.

Misstänkt varg var hund

Polisen uppgav att ytterligare minst ett vittne sett händelsen och den lokala skolledningen skickade ut information till föräldrar om händelsen.

Men Haninge kommuns pressinformatör uppgav samtidigt att länsstyrelsen inte hade bekräftat att det rörde sig om varg, och på måndagen konstaterade länsstyrelsen att det sannolikt var en hund som sprang efter mannen.

Men Mia Olausson har förståelse för att folk blir uppjagade.

– Det är oerhört viktigt att allmänheten eller förskolor, eller vem det än månde vara, som tror sig ha kommit i kontakt med vargen och är oroliga, rapporterar till oss så vi kan följa upp det. Upplever man situationen som akut farlig så ring 112 direkt, säger hon.

– Just nu är det älgjakt och löshundsjakt, och det är inget konstigt om man ser vargliknande hundar med halsband som rör sig utan koppel, fortsätter Mia Olausson.

Vi bedömer att den är ovanligt nyfiken.

Det är upp till varje skola och förskola i Haninge att avgöra vad som passar dem bäst i situationen, hur barnen ska ta sig hem och hur man ska göra med utevistelserna, menar Mia Olausson.

Över 200 observationer gjorda

– Man ska ju inte gå nära något vilt djur, för vi kan aldrig förutse hur djuren ska agera. Rådjur och älg kan ju sparka till exempel, vargen är dessutom ett rovdjur, säger hon.

Haninge är en relativt tätbebyggd kommun, och därför är det inte konstigt att vargen vant sig vid människorna, menar Mia Olausson.

– Över 200 observationer om vargen har kommit in till oss sedan i juni, det är ovanligt många för en varg i den här delen av landet. Även om det är hyfsat tättbefolkat i Haninge, så är det ändå ganska många observationer, säger Mia Olausson.

Är Södertörnsvargen ovanligt närgången människor och tättbebyggt område?

– Ja, vi bedömer att den är ovanligt nyfiken. Men det är inget onaturligt beteende. Vargar är ofta lite nyfikna, och detta är en ung varg. Däremot är Södertörnsvargen väldigt intresserad av just hundar.

Vi tittar på frågan om skyddsjakt ur tre olika aspekter.

Allt fler önskemål kommer från Haninges invånare om ett informationsmöte kring vargen, är det aktuellt?

– Vi är en ganska liten personalgrupp och har prioriterat dialog med kommunen och att vara ute och följa upp händelserna, det tycker vi är det mest angelägna. Men det är klart att man skulle kunna informera mer. Vi har tidigare jobbat med riktade möten till hundägare, fårägare och jägare både söder och norr om stan, säger Mia Olausson.

Hittills är det bekräftat att Södertörnsvargen tagit fem får och en katt i Haninge.

Det finns inget känt fall av angrepp på en kopplad hund någonsin i Skandinavien, enligt länsstyrelsen.

– Vi uppmanar folk att hålla hundarna kopplade och ser över sina stängsel. Vargen lever mest på harar och rådjur, säger Mia Olausson.

Läget kan ändras från dag till dag

Den 10 oktober sköts en varg i Vallentuna under skyddsjakt efter flera får- och hundattacker, och moderater i såväl Haninge och Tyresö som i riksdagen har även velat se skyddsjakt på Södertörnsvargen.

Men skyddsjakt är ännu inte aktuellt i Haninge.

– Det är väldigt, väldigt hårda krav på skyddsjakt. Därför bevakar vi hela tiden händelseutvecklingen. Det är angeläget att vi får in rapporter, säger Mia Olausson.

– Vi tittar på frågan om skyddsjakt ur tre olika aspekter: om det förefaller risk för allvarlig skada, på till exempel tamdjur, hälsa eller säkerhet, om det finns andra åtgärder att vidta som skrämselåtgärder samt vad för genetisk status vargen har.

Skyddsjakt är alltså inte aktuellt i dag på Södertörnsvargen?

– Inte just i dag, vi tar det dag för dag beroende på vad som inträffar. Kommer det något nytt kan vi göra en helt annan bedömning i morgon, säger Mia Olausson.

Det är över 200 år sedan som en varg i det fria attackerade en människa i Sverige.

– I Spanien ska en misstänkt rabiessmittad varg ha attackerat en människa på 1970-talet, och i Kanada dödades en man av varg i början av 2000-talet, men det är ju oerhört ovanligt, säger Mia Olausson.

Vi uppmanar som sagt folk att rapportera sina observationer.

Flera människor undrar varför man inte försöker att söva och flytta vargen. Men det är väldigt sällsynt och inte aktuellt för Södertörnsvargen, som är 1,5 år och syster till den varg som sköts i norrort tidigare i höst.

Flytt inget alternativ

– Det måste i så fall vara en väldigt viktig individ som nyss invandrat. Södertörnsvargen är inte av den kalibern, den är inte så genetiskt intressant att det motiverar en flytt. Och om man flyttar en närgången varg så är ju frågan var man ska placera den så att den inte får samma beteende igen, säger Mia Olausson.

Utifrån lagstiftningen så ska Södertörnsvargen i första hand få leva, betonar Mia Olausson.

– Men sedan beror saken på om den fortsätter att bete sig på oönskat sätt eller intensifierar sitt beteende. Då måste vi avväga om vi ska plocka bort den eller inte.

Det låter som att det är ett svårt läge för er?

– Det är inte ett helt lätt läge för oss. Men vi uppmanar som sagt folk att rapportera sina observationer, säger Mia Olausson.

Länsstyrelsen har också märkt hur allt fler människor aktivt försöker söka upp vargen för att observera den.

En del Haningebor har försökt att lämna mat till den.

Mia Olausson vädjar till folk att sluta med det.

– Får man syn på vargen så är det en fantastisk upplevelse, men vi vill helst att folk lämnar den i fred, säger hon.

Har du sett vargen? Länsstyrelsen uppmanar folk att rapportera in samtliga observationer man gör på rovobs.se. 

Fakta

Om du möter en varg

Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt. Om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

Skulle vargen befinna sig i närheten av bebyggelse (d.v.s. inom 100 m från t.ex. hus) är det en fördel om vargen upplever situationen som obehaglig. Detta kan du åstadkomma genom att gå/springa mot vargen och till exempel ropa, skjuta i marken eller på annat sätt väsnas.

Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.

Läs mer hos Viltskadecenter.

Källa: Viltskadecenter
Visa merVisa mindre