Det råder foderbrist på grund av torkan. Något som hotar djurens överlevnad. Foto: Stefan Källstigen

Länsstyrelsen hjälper bönder att hitta mark

Länsstyrelsen Stockholm försöker hjälpa till under foderbristen. Den lanserar en tjänst för att matcha ihop djurägare som söker betesmarker med markägare som saknar betesdjur. – Många har hört av sig och vill hjälpa till, säger betesmarkssamordnaren Ylva Berry.

  • Publicerad 14:58, 24 jul 2018

Den varma sommaren har lett till torka och därmed foderbrist för bönder.

Nu försöker Länsstyrelsen Stockholm göra det lättare för bönderna utan foder att hitta mark som går att använda. Den har lanserat en tjänst där djur- och markägare kan fylla i ett formulär med vad – och var – de är intresserade av och vad de kan erbjuda andra.

– Väldigt många har hört av sig, men det är ofta ett problem att det ska vara nära, säger Ylva Berry, betesmarkssamordnare vid Länsstyrelsen Stockholm.

Berry berättar att de flesta djuren som är i behov av betesmark är söder om stan och att de flesta markerna som har plats för andras djur ligger norr om stan.

– Det gör det lite krångligt, men många kan tänka sig att använda mark i flera områden, säger hon.

Ska användas även långsiktigt

Ylva Berry har påbörjat matchningar men inte fått någon träff än, men det är av positiva anledningar.

– Det har visat sig att de flesta söker efter mark på flera sätt. De har frågat vänner eller på Facebook samtidigt som de har använt vår tjänst, och då hade de redan fått hjälp på annat håll när vi hörde av oss. Det är också ett tips till de som bor i områden där det inte finns så mycket mark – att fråga sina grannar.

Tanken är inte bara att tjänsten ska användas under sommarens foderbrist utan även på sikt.

– Det är många som söker en seriös kontakt även för framtiden.