Länsstyrelsen: Enbart en varg på Södertörn

De sista dagarna har uppgifterna om att det finns mer än en varg på Södertörn tagit fart på allvar i sociala medier. Flera personer uppger i sociala forum att det även finns en varg utan halsband – utan att detta bekräftats av länsstyrelsen. ”Det är sannolikt hundar utan koppel folk ser”, säger Mikael Fransson på länsstyrelsen.

  • Publicerad 08:00, 14 nov 2017

– Av de bilder vi fått skickade till oss finns det ingenting som visar att det finns mer än en varg på Södertörn, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

De senaste dagarna har ett flertal inläggs lagts upp i sociala medier, bland annat i facebook-gruppen ”Vargobs Södertörn”, där många pratar om att det skulle finnas en varg utan halsband också.

Nästan alla observationer gäller varg

Rapporterna fortsätter samtidigt att välla in på rovobs.se, dit länsstyrelsen hänvisar observationerna.

Mellan fredag till måndag har 13 rovdjursobservationer gjorts på Södertörn, i nästan alla fall gäller det varg.

Svartbäcken, Tyresta, Dalarövägen, Gålö, Dalarö, Valsta samt Segersäng och Hammersta gård i Nynäshamn är platser där varg setts.

– Det är sannolikt hundar utan koppel som folk ser. Det är jaktsäsong, och det är inget konstigt att till exempel se vargliknande jämthundar ute just nu. Det finns många hundraser som ser ut som varg på håll, säger Mikael Fransson.

På tisdagen hålls ett informationsmöte om Södertörnsvargen i Haninge, men när det gäller just eventuella fler vargar finns det alltså i dagsläget inga trovärdiga observationer eller uppgifter som talar om det.

Uppmanar folk att skicka bilder

– Men är det så att man har intressanta bilder så är vi såklart jätteintresserade av att folk skickar in det till oss. Men vi har inte sett någon varg utan halsband på de bilder vi fått. Det är så mycket folk i området, så skulle det finnas en andra varg borde det gå att få den på bild, säger Mikael Fransson.

Det är inte bara på sociala medier uppgifterna kommer.

Enligt uppgifter till Mitt i ska en jägare i Västerhaningetrakten häromdagen uppgett för ryttare att det inte finns två – utan tre – vargar på Södertörn.

Uppgifter om tre vargar är något som Mikael Fransson avfärdar helt.

– Det faller i sakens natur att det inte finns tre vargar i området. Vargar är strikt parbildande, och skulle det plötsligt finnas tre vargar skulle vi alltså ha sett en föryngring på Södertörn. Riktigt så snabbt går det inte. Vargar parar sig i februari. Först måste tiken hitta en partner, säger han.

Har du sett vargen? Länsstyrelsen uppmanar folk att rapportera in samtliga observationer man gör på rovobs.se.