Södertörnsvargen, från Göran Nyréns Youtube-film "Tyrestavargen" Foto: Läsarbild Göran Nyren

Länsstyrelsen: Därför sköts Södertörnsvargen

Länsstyrelsens miljödirektör Göran Åström menar att det var oron bland lokalbor och Viltskadecenters bedömning att Södertörnsvargen skulle kunna angripa barn som gjorde att man sköt vargen.

  • Publicerad 17:31, 10 jan 2018

Den så kallade Södertörnsvargen sköts alltså på onsdagsförmiddagen inom Tyresö kommun efter en månads lång skyddsjakt.

– Vargen sköts i ett område inom jaktområdet där den observerats senaste tiden sedan en jägare fått skottillfälle, säger Göran Åström till Mitt i.

Var i Tyresö sköts vargen?

– Jag går inte in på var den avlivades. Anledningen är att vi fått information från polisen om att det varit en del oroligheter under skyddsjakten mellan aktivister som vill skydda vargen och de boende i området.

Göran Åström säger att vargfrågan är ”mycket känslig”, och delar människor i två läger.

– Vår uppgift är ju ändå att försöka göra samlade avvägningar ur samhällssynpunkt. Skyddsjaktbeslutet grundade vi på oron som finns och risken att det faktiskt kunde uppkomma en farlig situation.

Många blev överraskade när länsstyrelsen kort efter informationsmötet om vargen i Haninge, där man sade att skyddsjakt inte var aktuellt, vände uppfattning i frågan.

Viltskadecenter menade att det fanns risk att en farlig situation skulle kunna uppstå

– Viltskadecenter menade att det fanns risk att en farlig situation skulle kunna uppstå om vargens beteende skulle fortsätta. Vi hade inte kunnat bära ansvaret om ett mindre barn blivit angripet, säger Göran Åström.

Trots många överklaganden, bland annat från Miljöpartiet i Haninge, så fick länsstyrelsen för några veckor sedan grönt ljus från förvaltningsrätten i skyddsjakten.