
Det rödgröna styret skapade Jobbtorgen, där arbetslösa matchas mot jobb. Foto: Stefan Källstigen
Långtidsarbetslösheten halverad i Skarpnäck
Antalet långtidsarbetslösa har minskat rejält i hela söderort. I Skarpnäck har den mer än halverats på fyra år. – Det är satsningen på Stockholmsjobb som har gett resultat, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd.
- Nyheter
- Publicerad 14:47, 25 sep 2018
I augusti 2014 var 309 personer långtidsarbetslösa i Skarpnäck. I augusti 2018 var antalet 145. Det är en minskning med drygt 53 procent på fyra år.
Minskningen är den största i hela söderort, men de andra stadsdelarna visar också mycket positiva siffror:
I Skärholmen har långtidsarbetslösheten minskat med 33,48 procent på fyra år, i Älvsjö med drygt 35 procent, i Farsta med drygt 22 procent och i Enskede-Årsta-Vantör med nära 34 procent.
”Riktade insatser behövs”
Orsaken är satsningen på Stockholmsjobb, menar arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S)
– För målgruppen långtidsarbetslösa räcker det inte med en högkonjunktur. De är bara hjälpta av den, om man också gör riktade insatser. Det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik, säger hon.
Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd. Foto:Märta Lefvert
Det rödgröna styret införde Stockholmsjobben efter maktskiftet i stadshuset 2014. Det är kommunala visstidsanställningar, de flesta ett år långa. Jobben finns inom till exempel barnomsorg, äldreomsorg och parkskötsel.
– Personalen på Jobbtorgen matchar de arbetslösa med jobben, utifrån deras intressen. Jag träffade till exempel en tjej som var assistent hos en socialsekreterare, ett jobb hon själv drömde om, säger Emilia Bjuggren.
Inspiration från Sigtuna
Uppföljningar har visat att många som haft Stockholmsjobb går vidare till andra arbeten eller studier. Fyra månader efter avslutat Stockholmsjobb hade 90 procent inget behov av försörjningsstöd.
– Vi hämtade inspirationen från Sigtuna, där man arbetat på det här sättet länge, säger Emilia Bjuggren.
Störst minskning på Östermalm
I Stockholms stad som helhet har långtidsarbetslösheten sjunkit med 27,64 procent under de senaste fyra åren.
I några stadsdelar var minskningen över 40 procent: Östermalm (–56,87), Södermalm (–54,86), Skarpnäck (–53,07), Spånga-Tensta (–48,58) , Hässelby-Vällingby (–46,38) och Kungsholmen (–43,75).