Längsta skridskobanan är plogad och klar

Här kommer ett glädjebesked till alla vintersportare, lagom till sportlovet: Drevvikens två mil långa skridskobana öppnade officiellt på torsdagen. – Det är helt fantastiskt att den här banan finns, säger Marisol Pineda som åker med sin son.

  • Publicerad 14:15, 22 feb 2018

Stockholms län är rikt på sjöar. I de flesta kommuner finns en eller flera sjöisbanor som plogas när isen är tillräckligt tjock.

Men det är få som kan matcha den på Drevviken. Banan är ett samarbete mellan Stockholms, Huddinge, Tyresö och Haninge kommun, och sträcker sig hela två mil runt en av länets största sjöar – från Hökarängsbadet i norr till Krokodilbadet i Vendelsö i söder.

Kartan visar hela banan med nio av- och påfarter vid sjöns badplatser. Adresser här.

– Det är superbra att den finns. Banor som bara är 400 meter blir inte så kul efter ett tag, säger Per Aspendal som bor i Öringe i Tyresö.

Åkte från Skåne för en tur på Drevan

Han har sällskap av kompisen Peter Fischier som har kommit ända från Simrishamn i Skåne.

– Vi är skridskonördar. Men för de som inte har lika bra koll är det bra att det finns säkra plogade banor som den här, säger han.

Peter Fischier bor i Skåne. Kompisen Per Aspendal i Öringe i Tyresö.

Idrottsförvaltningen i Stockholm har som gräns att isen ska vara 20 centimeter tjock innan de öppnar sina skridskobanor officiellt. Enhetschef Jonny Costmar lämnade glädjebeskedet idag, torsdag:

– Det är plogat och hyvlat och vi öppnar nu. Banan är åtta meter bred. Vi har också plogat upp utfarter vid alla badplatser och genvägar om man inte vill åka hela banan. Och på några ställen har vi gjort större lekytor för barnen, säger han.

 

Redan klockan sju på lördagmorgonen är det skridskoåkare som väntar och åker efter oss när vi plogar

Piotr Oskarsson, idrottsförvaltningen

När Mitt i Söderort testar isen möter vi Piotr Oskarsson som tillsammans med sina kolleger jobbar varje dag hela veckan med att sköta sjöisbanorna i Söderort. De behöver sällan vänta på uppskattning för jobbet de lägger ner.

– Här på Drevviken är det mycket folk på helgerna. Redan klockan sju på lördagmorgonen är det skridskoåkare som väntar och som åker efter oss när vi plogar, säger Piotr Oskarsson.

Piotr Oskarsson och hans kollega på idrottsförvaltningen vid en av banans startpunkter, Hökarängsbadet.

En som nyligen upptäckt tjusningen med skridsko på sjöis är Trångsundsbon Marisol Pineda som drar treårige sonen Aren bakom sig i pulka.

– Det är helt fantastiskt att den här banan finns. Och på helgen är det en kiosk här vid Hökarängsbadet där de säljer korv, våfflor och annat.

Aktuell info om Drevvikens sjöisbana och andra sjöisar i söderort hittar du här. Se bildspelet längst upp för fler bilder.

 

Fakta

Här kan du vintersporta i söderort

ISAR

Plogade sjöisbanor: Drevviken (20 km) Magelungen (2,4 km), Trekanten (1,3 km) och Långsjön (2 km), samt på Källtorpssjön (Hellasgården) som tillhör Nacka.

Konstfrusna isbanor:  Gubbängens IP och Kärrtorps IP.

Naturfrusna isbanor: Aspuddens IP, Bandhagens skolas bollplan, Bergholms bollplan (Bagarmossen), Bäverdalens bollplan, Enskede IP, Farsta IP, Hästhagens bollplan (Farsta), Käärtorps IP, Nytorps bollplan, Sjöängens bollplan (Älvsjö) Skarpnäcks bollplan, Sköndals bollplan, Sätra IP, Tätorps bollplan (Skarpnäck), Vårbergs IP.

 

BACKAR

Hammarbybacken, öppet kl 9-18 under sportlovet

 

SPÅR

Ågesta (söder om Farsta). Elljus 6 kilometer, golfbanan 8,5 kilometer. Status 22/2: För lite snö för spår men snön är packad för skateåkning.

Vid mera snö prepareras spår på flera andra håll i Söderort, bland annat Kärrtorp, Björkhagen, Skarpnäcksfältet, Älvsjöskogen, Gubbängsfältet, Årsta golfbana och Sätra IP.

Se skidspår.se för senaste info.

 

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Åk säkert på isen!

Innan du ger dig ut på sjöis:

Kontrollera uppgifter om isens tjocklek. Stockholms stad öppnar sjöisbanorna först vid 20 centimeters tjocklek.

Utrustning att ha med:

Ispik – för att kolla isens tjocklek och kvalitet

Räddningslina – lätt åtkomlig utanpå ryggsäcken

Isdubbar – runt halsen eller vid ryggsäckens axelrem

Ryggsäck med vattentätt packat ombyte – kan också fungera som flytväst

Visselpipa – för att påkalla uppmärksamhet

Sällskap – åk aldrig ensam

Visa merVisa mindre