Längre öppettider för hbtq-häng i Vasastan

I tio år har Egalia fungerat som en trygg zon för hbtq-ungdomar. Nu kan verksamheten utöka sina öppettider, efter ett bidrag på en halv miljon från Stockholms stad.

  • Publicerad 16:36, 20 jun 2017

Egalia beskriver sig som ett fritidshäng för hbtq-ungdomar och har funnits på samma plats på Sveavägen sedan 2007.

”Vi som ses här är en god blandning av bin, trans, homosar, jag vill inte definiera mig, queers, flator, intergenders, vet inte riktigt, bögar, genderbenders…listan kan göras hur lång som helst”, skriver Egalia på sin hemsida.

”Överfullt hos oss”

Att som hbtq-ungdom ha en trygg mötesplats är långt ifrån självklart. På många platser i länet saknas liknande initiativ, samtidigt som trycket på de befintliga verksamheterna ökar.

– Tillgången på trygga hbtq-häng för hbtq-ungdomar är bättre än för tio år sedan. Samtidigt är det överfullt hos oss. Det tyder på att det inte finns tillräckligt med platser i staden, säger Sanna Frost, verksamhetschef på RFSL Stockholm.

Under de första åren finansierades Egalia som ett arvsfondsprojekt. Sedan dess har deras budget minskat väsentligt. Nu vill Stockholms stad öka på bidraget, i alla fall tillfälligt. Under 2017 tilldelas Egalia 500 000 kronor extra från Socialförvaltningen.

Kan ha öppet längre

Det innebär att ungdomsgården kan utöka öppettiderna till hösten. Pengarna gör det också möjligt att anordna en förortsturné för att sprida informationen om Egalia till andra stadsdelar.

– Vi ger ett extra bidrag för vi ser att den här typen av verksamheter är så otroligt viktiga. Att som hbtq-ungdom se att man inte är ensam kan vara skillnaden mellan att vilja leva eller inte, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) som deltog när bidraget delades ut.

Enligt Sanna Frost är bidraget nödvändigt.

– Det gör en väsentligt skillnad. Det innebär att vi inte gnager hål i föreningens kassa och går minus varje år och att vi har råd med det som vi måste göra. Vi hoppas såklart att vi kan få utökad bidrag även nästa år. Det finns ständigt mer att göra, säger hen.