Vintertullens vård- och omsorgsboende på Katarina bangata stängdes i år. Under ett par år ska det vara tillfälliga bostäder för nyanlända. Något beslut om hur huset ska användas på lång sikt är inte fattat. Foto: Maja Brand

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Ett äldreboende stängs. Nyanlända flyttar in. Oro, ilska och ren rasism flödar i kommentarsfälten. Ryktet går att gamla kastats ut på gatan för att ge plats åt flyktingar. Det är inte sant men bilden befästs och underblåses hela tiden av främlingsfientliga krafter. Under hösten kommer misstron mot de nyanlända att eskalera och grova anklagelser om ”halal-slakt” spridas. Det här är historien om Vintertullen på Södermalm.

  • Publicerad 13:03, 8 nov 2016

”Våra pensionärer som betalat skatt i hela sitt liv. De som byggt upp vårt välfärdssamhälle skall nu kastas ut från våra äldreboende. Bostäderna skall istället ockuperas av invandrare”.

I entrén till Vintertullen har någon satt upp en lapp på husets anslagstavla.

Det är oktober och ett 100-tal nyanlända har precis flyttat in. Jag är här för att intervjua några av dem när jag ser lappen, full med främlingsfientliga lögner.

De nyanlända är ”kriminella, extrema islamister som ljuger om sin ålder och härkomst”. De har ”pengar undanstoppade i madrassen”, de betalar inte för sitt boende och får stora bidrag.

När jag står och läser kommer en 22-årig kille in genom porten. Han har flytt från Syrien, fått uppehållstillstånd i Sverige och bor nu i Vintertullen.

Vi får följa med honom hem, han berättar om sin bakgrund och sitt nya liv. Innan vi går frågar jag om han känner sig välkommen och trygg i Vintertullen. Då tittar han oförstående på mig.

Den här lappen med främlingsfientliga lögner satt i entrén till Vintertullen den 19 oktober. Dagen efter var den borta. Enligt hyresvärden SHIS är den sällsynt. Det är inte heller vanligt att det riktas hot mot deras boenden, men efter en brand på ett genomgångsboende i Fagersjö har säkerheten höjts även i Vintertullen. Foto: Elina Lundberg

Jag berättar att det precis har brunnit på ett annat genomgångsboende i Fagersjö.

– Är det sant? frågar han. Det kanske är de där clownerna? säger killen som sett den massiva medierapporteringen om clowner som begår brott.

Jag tänker på lappen med hätska budskap om honom och de andra hyresgästerna som satts upp i deras eget hem. En vecka senare ska den här killen och hans grannar pekas ut som misstänkta för en påstådd ”halal-slakt” i Stora Blecktornsparken av sajten Avpixlat.

Då, i slutet av oktober, kulminerar de grova påståendena om de nyanlända i Vintertullen. Men mejlen och kommentarerna med oro, ilska, rykten och ibland ren rasism har kommit till oss på redaktionen hela året, varje gång vi rapporterat om Vintertullen.

Historien börjar med ett skyfall sommaren 2014, då himlen öppnar sig över Stockholm och vatten strömmar in i bottenplanet på Vintertullens vård- och omsorgsboende på Katarina Bangata.

Att fixa skadorna efter översvämningen blir starten på en renovering som ska visa att huset är i mycket sämre skick än man tidigare vetat.

Så här såg ventilationen ut på Vintertullens äldreboende i mars, när beslutet togs att stänga boendet. Stora renoveringar krävs, som de styrande politikerna anser leder till för stora störningar för de äldre. Foto: Pi Frisk

Kerstin Stålskog, VD på Norlandia care som drev Vintertullen de sista åren, beskriver en fastighet där det ständigt var problem med vattenläckage och stopp i avloppen.

– När man kom in på en avdelning stod det ofta en hink på golvet där det droppade vatten från taket. För oss var det tydligt att man måste göra något radikalt med huset, att det inte längre skulle gå att lappa och laga, säger hon.

I mars bedömer den rödgrönrosa majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd att det bästa är att helt stänga boendet. Både stammar och ventilation måste bytas ut.

När beslutet tas bor runt 150 gamla i Vintertullen. Många äldre och anhöriga blir oroliga inför flytten, men det finns också en förståelse för beslutet. De äldre som varit med om renoveringen efter skyfallet minns hur jobbigt det var.

– Under den renoveringen var det ett hemskt oväsen. Det kändes som att hela fastigheten skakade. Miljön var väldigt påfrestande både för de boende och för medarbetarna, säger Kerstin Stålskog på Nordlandia care.

Samtidigt som Vintertullen tappar i popularitet efter de tidigare renoveringarna och stora arbeten alltså väntar i huset finns det gott om lediga platser på andra vård- och omsorgsboenden i innerstan. Det gör att utflyttningen går mycket snabbare än staden räknat med.

Trots att Vintertullens äldre inte får någon förtur utan får välja ut tre boenden och ställa sig i kö till dessa, så har alla redan i september flyttat till nya hem. Enligt staden har många valt boenden i innerstan och fått plats där. Andra har valt att flytta till andra stadsdelar eller till andra kommuner.

Michaels mamma bodde på Vintertullens vård- och omsorgsboende i åtta år. Hon har flyttat till ett annat äldreboende i Nacka och mår bra, men Michael är kritisk till den stressiga flytten och bristen på information om husets framtid. Foto: Ylva Bergman

Alla äldre har inte fått plats på de boenden de allra helst önskade, men under året har bara tre anhöriga och äldre skickat in klagomål till stadsdelen om stängningen av Vintertullen. Den största protesten är en namnlista som skickats in underskriven av ett 60-tal personer som vill att boendet ska vara kvar.

Inte heller den ansvariga för boendet, Kerstin Stålskog, har upplevt ett utbrett missnöje. Hon har stor förståelse för att hennes verksamhet stängdes.

– Det var för de äldres bästa. Det går inte att ha gamla och sjuka boende i ett hus med så dåligt skick som står inför så stora renoveringar, säger hon.

Men alla är inte nöjda. Michaels 95-åriga, dementa mamma har bott och trivts på Vintertullen i 8 år när de får veta att boendet ska stängas, trots att Michael och hans syskon inte märkt att det skulle vara något fel på mammans avdelning.

Eftersom det finns en ledig plats på ett annat boende de valt i Nacka går flytten i april mycket snabbt.

För snabbt, tycker Michael. Om de vill ha platsen måste de flytta samma vecka meddelar det nya boendet. Stressen blir stor, både för barnen och mamman. Och när Michael får höra av flyttgubbarna att nyanlända ska flytta in blir han arg och besviken.

– Vi hade bara fått veta att huset skulle renoveras så det är klart att då undrar man varför vi inte fått veta detta om de nyanlända, om det är den egentliga anledningen till att mamma måste flytta, säger han.

Emilie och Johan Antila bor med sina tre barn på Malmgårdsvägen och tycker det är positivt att Vintertullen används som korttidsboende i väntan på att en renovering av huset ska starta. "Mer sånt i innerstan! Vi försöker ju förklara för våra barn vad som händer i omvärlden, så att de träffar barn från andra bakgrunder så här nära är jättebra tycker jag" säger Emilie Antila. Foto: Maja Brand

Det stämmer att staden redan i mars börjar titta på om Vintertullen kan fungera som ett tillfälligt korttidsboende för nyanlända, något vi då skriver om i Södermalmsnytt.

Samma månad har nämligen den nya lagen börjat gälla som slår fast att alla kommuner ska ta emot nyanlända. I år och nästa år ska Stockholm ta emot 6 200 personer som nyligen fått uppehållstillstånd. Bostadsläget är akut.

Så trots Vintertullens stora renoveringsbehov, beslutas det i maj att det ska hyras ut till nyanlända en begränsad tid. Lägenheterna kan hyras i max två år medan de nyanlända letar efter ett eget boende.

I september flyttar de första nyanlända in i ett 50-tal av lägenheterna.

När Michaels mamma flyttar i april, är inget av detta ännu bestämt, men Michael anser att staden ändå borde ha berättat att det här var ett alternativ för huset. Det hade kunnat stoppa ryktesspridningen och ilskan, anser han.

När vi träffas i oktober mår hans mamma bra. Hon trivs på sitt nya boende och när jag berättar hela bakgrunden om fastighetens skick och varför nyanlända ändå anses kunna bo här en kortare tid, säger han att han förstår.

– Jag önskar att de hade varit tydliga med det här från början. Jag har inget emot de nyanlända men eftersom vi anhöriga inte fick veta allt, så blev det en massa rykten, säger Michael.

Sverigedemokraterna i Stockholm hävdar att de nyanlända är orsaken till äldreboendet stängt. Det ryktet stämmer väl med partiets strategi att ställa grupperna invandrare och äldre mot varandra.

Ryktet han pratar om, att de gamla och svaga kastas ut för att ge plats åt nyanlända, får snabbt fäste på olika sajter och i våra kommentarsfält. Många förfasas över hur pensionärerna behandlas: De som byggt upp vårt samhälle tvingas i livets slutskede bort från sina hem.

Sverigedemokraterna i Stockholm är snabba att plocka upp och sprida den här bilden vidare. Den stämmer väl in i den beskrivning av Sverige som partiet länge velat befästa enligt Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Han betonar att han inte känner till alla detaljer om Vintertullen men att händelsen så som den beskrivs av SD ”att äldre kastas ut för att ge plats för nyanlända” blir en ”perfect storm” för partiet.  

– Så som de vill spegla situationen passar händelsen väldigt bra in i partiets retorik och bild av det svenska samhället, säger Niklas Bolin.

När jag frågar Martin Westmont, SD-ledamot i kommunfullmäktige, varför partiet hävdar att nyanlända är orsaken till att äldreboendet stängs hävdar han först att de anledningar som officiellt har angetts är svepskäl.

När jag ber om belägg för detta och frågar om han tror att vårdbolaget, fastighetsägaren och tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen alla ljuger om husets skick ändrar han sig. Då ifrågasätter han inte att hela huset kan behöva evakueras under en renovering. Men sen skulle de äldre få flytta tillbaka, anser Martin Westmont.

– Här väljer man att istället prioritera nyanlända, säger han.

Istället borde de här äldre alltså ha flyttat två gånger. Är det bättre för dem anser ni?

– Ja, det hade ändå varit bättre, säger Martin Westmont (SD).

Trots rapportering om husets dåliga skick etsas bilden av utslängda äldre fast hos många. En oktoberkväll vid Vintertullstorget träffar jag två pensionärer på väg till affären med sin hund och en dramaten. De tror inte att äldreboendet stängdes för att huset var i för dåligt skick. De äldre hade gladeligen härdat ut en renovering, tror kvinnan.

– Det här med stammarna tror jag man vetat länge. Nu har de stackars äldre bara flyttats åt olika håll. Jag är övertygad om att de flyttade för att det behövs bostäder för nyanlända, säger hon.

Fredagen den 21 oktober publicerar sajten Avpixlat en artikel där nyanlända på Vintertullen pekas ut som misstänkta för dödandet av djur i Stora Blecktornsparken. Enligt polisen finns det ingen grund för det ryktet. Det finns ingen misstänkt och inga spår som leder till Vintertullen.

Att de nyanlända är orsaken till att äldreboendet stängts är det vanligaste ryktet om Vintertullen. Men inte det allvarligaste.

Samma dag som vi publicerar en intervju med några av de nyanlända får vi veta att det under natten misshandlats och dödats djur i Stora Blecktornsparken. Det är knappt hundra meter mellan Vintertullen och djurhagen i parken.

Senare på kvällen publicerar sajten Avpixlat en artikel där de hävdar att dådet misstänks vara ett försök till halal-slakt. I Avpixlats artikel står det att boende i området uppgett att misstankar finns om att förövaren finns bland de migranter som flyttat in på äldreboendet Vintertullen ”efter att de svenska åldringarna körts på porten”.

Enligt polisen finns ingen misstänkt gärningsperson och inga spår som leder till Vintertullen. Det har inte skett ett slaktförsök. Djuren har slagits med ett järnrör och ett skaft från en skottkärra. Det säger chefen för parkleken Madeleine Weber. Hon är illa berörd av att de nyanlända i synnerhet och muslimer i allmänhet blir misstänkliggjorda av den främlingsfientliga sajten.

– Vintertullen är som en del av Stora Blecktornsparken och jag tycker så synd om de här stackars människorna som flyttat dit som nu pekas ut. Att göra den kopplingen är förskräcklig, säger hon.

Madeleine Weber i Stora Blecktornsparken är illa berörd av att de nyanlända i Vintertullen misstänkliggörs för en hemsk attack på djur i parkleken. "Att göra den kopplingen är förskräckligt" säger hon. Foto: Ylva Bergman

I Stora Blecktornsparken som ligger mycket nära Vintertullen är många chockade över det djurplågeri som skett i parken. Rykten cirkulerar att de nyanlända är misstänkta. Det stämmer inte. Foto: Ylva Bergman

Mats Dagerlind, är ansvarig utgivare och chefredaktör på Avpixlat. Han har skrivit artikeln och håller med om att misshandeln av djuren inte är en halal-slakt, men han anser att halal-slakt för ”en svensk i allmänhet” är det samma sak som ”muslimskt djurplågeri”. Och det är just ett ”muslimskt djurplågeri” som de boende i området som han pratat med misstänker.

Vad är det med det här djurplågeriet som är ”muslimskt”?

– Det är inget man kan veta förstås utan vi ville ge en bild av att det fanns misstankar om att förövarna fanns på Vintertullen. Det var de stämningarna vi ville beskriva. Det är en spekulation men vi skrev heller inte att vi fått detta bekräftat av polisen, säger Mats Dagerlind.

Avpixlat publicerar alltså en spekulation, ett rykte, som polisen uppger att det saknas grund för. Att undersöka om ryktet är sant anser inte Mats Dagerlind är hans jobb.

Nej, det är polisens jobb. Vi är språkrör för de boende som är oroliga över invandringspolitiken. Det är vår publicistiska profil. Vår målsättning är att opinionsbilda för minskad invandring så det är klart att vi vill att de här känslorna ska komma till uttryck, säger Mats Dagerlind.

Anders Göransson (S) ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, har själv arbetat inom äldreomsorgen i 20 år. Nu anklagas han för att ha kastat ut äldre från Vintertullen. "Vi har gjort detta endast med de äldres bästa i åtanke. Jag hade inte kunnat se mig i spegeln om vi haft kvar ett dåligt äldreboende av rädsla för reaktionerna som annars skulle komma" säger han. Foto: Karin Nilsson

Efter Avpixlats publicering tvingas vi stänga flera av våra kommentarsfält under artiklarna om Vintertullen, som överöses med spekulationer, lögner och främlingsfientliga inlägg. Vi på redaktionen har försökt bemöta kommentarer och förklara vad som hänt, men till slut går det inte längre.

När kommentarsfälten stängs kommer istället en ström av mejl och telefonsamtal om censur och PK-media till vår chefredaktör Helene Claesson.

– Tyvärr är det ju svårt att få till bra debatter i kommentarsfält. Alla skriker ut argument och antaganden, ingen lyssnar. Vi stänger när det går överstyr. Det är trots allt ingen mänsklig rättighet att spy hat i kommentarsfält även om en del tycks tro det. Om vi inte hade stängt hade vi behövt en person som på heltid satt och bara rensade, säger hon.

En av dem som aktivt gått in och besvarat frågor och avfärdat rykten bland kommentarerna under året är stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S). Han tror fortsatt på en dialog om beslutet att stänga Vintertullens vård- och omsorgsboende, men drar en skarp gräns mellan befogade frågor från medborgarna och de inlägg som han anser är uppenbart politiskt kampanjande.

– Det förra är en mycket viktig del i ett demokratiskt samhälle. Att få göra sin röst hörd. Det senare, där vissa struntar i vad som är sant och falskt, är en mycket oroande utveckling.

Kajsa Magnusson bor på Katarina bangata och har sett på "SD-lika" artiklar delas på Facebook om flyktingar i Vintertullen. Själv är hon mest bekymrad över om huset är gott nog åt de nyanlända. "Jag tycker att det är motsägelsefullt att de gamla inte kan bo där men att barnfamiljer kan det. Men jag tycker att vi absolut har plats och råd att hjälpa flyktingar. Jag har inte behövt göra avkall på något för att vi tar emot flyktingar". Foto: Maja Brand

Detta har hänt

Mars. Majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd beslutar att Vintertullens vård- och omsorgsboende läggs ner. En omfattande renovering krävs av huset. Samtidigt finns det gott om platser på andra äldreboenden. Äldreborgarrådet lovar att alla som vill ska få plats på boenden i innerstan. Runt 150 äldre måste flytta. Staden börjar undersöka om huset kan fungera som tillfälligt boende för nyanlända i väntan på att renoveringen av huset startar.

Maj. Staden beslutar att 50 av lägenheterna i Vintertullen ska hyras ut till nyanlända som flytt och fått uppehållstillstånd i Sverige. De kan bo här i max två år medan de ordnar eget boende.

September. Alla äldre har fått nya platser på andra vård- och omsorgsboenden och flyttat från Vintertullen. Runt 150 bostäder står därmed tomma. De första nyanlända hyresgästerna flyttar in.

Oktober. Staden ordnar öppet hus i Vintertullen. Många Södermalmsbor kommer för att välkomna sina nya grannar.  Staden beslutar att ytterligare runt 100-150 lägenheter ska hyras ut till nyanlända.

Visa merVisa mindre