Den här resan tar sin början där alla diskussioner förs numera: Lokalgrupper på Facebook. En snubbe uppmärksammade att Salem inte verkade ha en kommunslogan. Ni vet den där iögonfallande meningen som gärna följer efter ett kommunnamn. Men inte ens Salemborna verkade riktigt landa i något svar på frågan vad Salems kommunslogan är.

Det här måste ju gå att luska fram, tänkte vi på redaktionen och gav oss ut, fulla med nyvunnen motivation att lösa denna gåta. Hur svårt kan det egentligen vara?

... Svårt, visade det sig

En solig förmiddag i april träffar vi Gerd Wallin i Salem centrum. Det visar sig att hon har växt upp i trakterna. Hon som bott här så länge torde ha koll på Salems kommunslogan?

– Det är något med trygghet, va? Sveriges tryggaste kommun! Så är det inte längre. Det borde vara något som anspelar på naturen. Här finns mycket natur och fornminnen som är viktiga att värna om, tycker jag. Kanske "Salem – med naturnära möjligheter". Skicka med det till politikerna!

Men Gerd är inte ensam. Ingen av de vi pratar med kan på rak arm säga vad Salems slogan är. Det verkar dock finnas en enhetlig bild om att det har något med trygghet att göra.

Det stämmer förvisso att Salem kunde titulera sig som Sveriges tryggaste kommun – för ett decennium sedan. Det var då som SKR, Sveriges kommuner och regioner (då landsting), gav Salem den titeln. Sedan dess har andra kommuner snott åt sig den äran.

Herr'n på täppan då?

Lennart Kalderén (M) är kommunstyrelsens ordförande i Salem, en post han har haft så länge att han fick fira in det andra millenniet som högsta hönset i kommunen. Om inte han har svaret, lär ingen ha det.

– Vi har ingen officiell slogan.

Nähe. Då var det avklarat då. Eller?

– Men "Salem – tryggt och nära" är en inofficiell slogan som vi har använt en del. Sen tror jag att jag stiftade "Salem – den nära kommunen" när jag tog över som kommunstyrelseordförande. Den är nog min käpphäst, förklarar han.

Långt ifrån lagom

Ett stenkast västerut ligger Botkyrka, som flitigt använder sin slogan. Den verkar så pass väletablerad att de Botkyrkabor – och Salembor – som vi träffar med lätthet kan namnge den.

– Långt ifrån lagom! Ja, allt är lagom här i Tumba centrum. Här finns allt för att man ska kunna överleva. Men det är också ganska långt hit. Så långt ifrån lagom, menar Tumbabon Bente Björnelund.

Enligt Ebba Östlin (S), som i Botkyrka har motsvarande post som Kalderén, handlar "långt ifrån lagom" om att våga vara "samhällsbrytande".

– Vi är en kommun där du möter hela samhällsspektrumet – från miljonprogramsområden till mångmiljonvillorna. Vår bredd innebär enormt många möjligheter men det innebär också en hel del utmaningar. Därför måste vi våga testa nytt, och många gånger har vi bevisat att den som satsar vinner.

Men den stora frågan kvarstår – kommer Salem någonsin skaffa sig en officiell kommunslogan? Den som lever får se.

– Om man funderar på varför det här uppkom på 80-talet så grundar det sig i att marknadstänkandet har satt sin prägel även på kommunerna, att även de behövde hävda sig i den fria konkurrensen för att få i gång en ekonomi. Och tänker man efter så är det allvarliga frågor, säger hon.

Ändå, menar Wollin, ät det knappast en slogan som avgör om någon väljer att flytta till Salem eller Storstockholm.

– Turister lär lockas till Stockholm oavsett, och då blir andra glesbygdskommuner som ligger längre ifrån kluster förlorarna oavsett slogan eller ej.

Skapar identitet

Men det går också att se kommunslogans som en identitetskonstruktion. När kommunerna skulle bestämma sig för slogan, behövde de fundera på vilken identitet som kännetecknar kommunen, och vad det är man ville lyfta fram, menar Wollin.

Som exempel lyfter hon Botkyrka.

– Botkyrka är en heterogen kommun, som genom sin slogan definierar sig mot det homogena, eller "lagom". Man vill lyfta det som kan hamna i negativ klang, och då bli det viktigt att jobba fram en positiv bild av Botkyrka som kommun. Det blir kanske ännu viktigare i en kommun som man vet att folk har en massa åsikter om.

Kan vara exkluderande

På samma grunder som en slogan kan vara inkluderande, kan den också få motsatt effekt, menar lektorn.

– Om invånarna inte känner igen sig i en slogan, riskerar den snarare att skapa distans. Jag tror att det måste finnas en beröringspunkt som är gemensamt för alla, och oftast är det platsen. Man kan inte bara ta vad som helst.

– Jag tänker inte så mycket på dem. Men om jag fick bestämma skulle Salem ha något om naturnära. Här finns mycket natur och fornminnen som är viktiga att värna om, tycker jag. Kanske "Salem – med naturnära möjligheter".

– Slogan i all sin ära, men det är handling som räknas. Jag tror att Salem har en slogan, men jag vet inte vad. Om jag fick bestämma slogan? Kanske nära till naturen, eller trygghet och frihet.

– Jag vet inte om det är så värst viktigt. Jag tycker man kan lägga pengar på annat i så fall, som att rusta upp Salem centrum. Men det står något när man kommer vid motorvägen, något om trygghet. Men det gäller inte Salem. Här är det mycket brottslighet, "lilla Chicago".

– Det är inget jag har tänkt på. Men i Botkyrka är det "långt ifrån lagom". Allt är lagom här i Tumba centrum. Här finns allt för att man ska kunna överleva. Men det är också ganska långt hit. Så långt ifrån lagom.

– Det är bra på alla sätt. Botkyrkas "långt ifrån lagom" stämmer också ganska bra.