Vide Ohlin och Erik Hansson har skrivit boken Upplevelser i Stockholms natur. Foto: Mattias Kamgren

Långängen – ett av 27 heta naturtips

Långängen på är en av de 27 dolda pärlor i Stockholm där man kan få en naturupplevelse utöver den vanliga. Det menar de tre författarna till den nya boken ”Upplevelser i Stockholms natur”. – Det är en bok för nybörjarna, de som känner att de vill komma ut i naturen men kanske inte gör det så ofta, säger grodexperten Vide Ohlin.

  • Publicerad 11:49, 13 aug 2018

Kräldjursälskaren Vide Ohlin och fågelfantasten Erik Hansson och Oliver Karlöf gjort verklighet av en dröm och skrivit en guide till naturen i Stockholms län. I boken Upplevelser i Stockholms natur tipsar de om 100 naturplatser i länet som de tycker är värda ett besök.

I boken, som är rikt illustrerad med djur- och naturfoton och kartor, tipsar de om över hundra platser i Stockholms län, värda att besöka för sina djur- och naturupplevelser.

– Det är en bok för nybörjarna, de som känner att de vill komma ut i naturen men kanske inte gör det så ofta. Vi tipsar om platser dit man kan ta sig med kollektivtrafik för en utflykt en dag eller en halvdag – och som är lätta att uppskatta, säger Vide Ohlin.

Långängen bland tipsen

27 utvalda platser ges särskilt utrymme. Det handlar om stadsnära naturpärlor som Årstaskogen, Nationalstadsparken och Råstasjön, men också ”doldisar” som Gullringskärret, Bogesundslandet och Långängen på Lidingö.

Långängen är en av alla dessa naturpärlor som förtjänar att lyftas.

– Långängen är en av alla dessa naturpärlor som förtjänar att lyftas. Här finns vacker natur med spännande arter samtidigt som det är ett populärt friluftsområde som lockar många människor. Precis som med många andra av de över 100 platserna vi tar upp i boken är det tack vare naturvänners kamp som Långängen är så fint bevarad som nu är fallet, säger Erik Hansson, en av bokens författare.

 Andra kapitel ger handfasta tips på hur man kommer närmare däggdjuren, fågellivet och groddjuren, var man hittar svamparna och fiskarna – och hur man tar de bästa naturbilderna.

– Det som är så fantastiskt med naturen är att ju mer du vet och lär dig desto mer får du ut av att vistas i den, konstaterar Erik Hansson.

Började med fågelskådning

Erik bor i Björkhagen med Nackareservatet som granne. Sedan fem år tillbaka driver han sajten Natursidan.se.

Naturintresset föddes i barndomen med tidiga mornars fågelskådning tillsammans med pappa och farbror.

– Jag tycker fortfarande det är helt magiskt att vara ute i reservatet tidigt en morgon när man kan vara helt själv och när djurlivet är som mest intensivt.

Vide Ohlin är ekologkonsult med fokus på groddjur.

– Redan som barn var jag fascinerad av dammar. Jag var ute med hoven och fångade kryp och larver. Om jag fick upp en groda eller salamander var det en fantastisk känsla, berättar han.

Fakta

Här är platserna i boken

Nysläppta boken Upplevelser i Stockholms natur ges ut av förlaget Polaris. Boken guidar till 27 platser i Stockholms län:

Erken (Norrtälje)

Riddersholm (Norrtälje)

Ängsö (Norrtälje)

Askare Hage (Sigtuna)

Fysingen (Sigtuna)

Angarnssjöängen (Vallentuna)

Eldgarnsö (Ekerö)

Svartsjöviken (Ekerö)

Bogesundslandet (Vaxholm)

Råstasjön (Solna)

Nationalstadsparken (Stockholm/Solna)

Hemmesta sjöäng (Värmdö)

Långviksträsk (Värmdö)

Långängen (Lidingö)

Årstaskogen (Stockholm)

Nackareservatet (Nacka/Stockholm)

Gömmaren (Huddinge)

Orlången (Huddinge)

Paradiset (Huddinge)

Tyresta (Haninge/Tyresö)

Gullringskärret (Haninge)

Sandemar (Haninge)

Häringe (Haninge/Nynäshamn)

Norra skärgården

Mellersta skärgården

Södra skärgården

Visa merVisa mindre