Show. Gymnastikeleverna gillar William Sonessons hopp. Foto: Mikael Andersson

Långa köer till gymnastiken i Norrort

Både i Danderyd och Täby är det lång kö till att få börja med gymnastik. Orsaken är att det finns för få hallar, plus att det är ont om ledare.

  • Publicerad 17:12, 25 apr 2019

Det är full fart i Mörbyhallen när ett 60-tal barn är på påsklovsläger. Det blir applåder när lägrets ledare, äldre gymnaster, gör en liten uppvisning. Det smäller i redskapen när ledarna tar sats – det gäller att få fart för att klara av hoppen när det handlar om truppgymnastik.

Men det är inte alla barn som får plats att gå på gymnastik på hemmaplan. Det är ont om gymnastikföreningar i Norrort; det finns en i Täby och en i Danderyd.

Till Enebybergsgymnasterna, som anordnar påsklovslägret, står i dagsläget 500 barn i kö. Och det är ändå få barn, eftersom man förra året drog igång elva knattegrupper för att beta av kön. Föreningen har runt 1 500 medlemmar.

– Vi kämpar för mer halltider, det är ett givande och tagande med andra föreningar, säger Maria Olving, idrottskonsulent i Enebybergsgymnasterna.

Hon har en teori om varför just gymnastiken är så populär.

– Jag tror att många ser den som en bra grund för alla idrotter, gymnastiken är allsidig, säger Maria Olving.

I dagsläget gör hallbristen att små barn och elitsatsande ungdomar får träna samtidigt.

– Och det kan bli lite farligt, de större kan komma med mycket fart och kraft och då är det inte bra om ett litet barn är i vägen.

Mörbyhallen uppfyller inte tävlingskraven

Drömmen är att bygga bygga ut Mörbyhallarna (Mörbyskolan, Mörby Sporthall och en eventuell ombyggnad av Mörbybadet) till ett gymnastikcentrum. Förslaget har presenterats för kommunen men utan konkret respons.

En idealisk sal har golv i olika nivåer för att kunna sänka ner redskap, till exempel trampoliner. Mörbyhallen uppfyller inte tävlingskraven, den är för kort för att få till riktiga ansatser.

– En fullstor hall för gymnastik är viktigt, men kommunen hävdar bland annat att de inte har ekonomiska förutsättningar att bygga nya sporthallar för Danderyds idrottsföreningar i nuläget, säger Maria Olving.

Det finns ett sätt att gå förbi kön: Att som förälder gå in och bli ledare. På så vis kan barnet få förtur till grupperna.

– Vi behöver föräldrar som ledare, dels för att ge så många barn som möjligt en chans att få börja, men också för att vi värdesätter den mognad och erfarenhet som föräldrar har med sig in i vår verksamhet, säger Maria Olving.

Action. Truppgymnastik är en fartfylld sport – allt för att få till kraften som behövs. Foto: Mikael Andersson

Ideella krafter blir allt svårare att hitta, berättar hon.

– Ja ideella krafter är svårare att hitta tror att det följer mönster i övrigt hur vårt samhälle utformas allteftersom, säger Maria Olving.

Även Täby gymnastikförening, som även har verksamhet i Vallentuna, har färre platser än vad som behövs.

– Vi har försökt minimera köhanteringen men det växer på ändå. Efter varje termin stoppar vi intaget och nollställer. Annars skulle vi ha flera hundra i kö, säger Monica Preger, ansvarig för barn- och ungdomssektionen.

Täby kommer få en ny hall - men det tar tid

Täbyföreningen har 1 800 medlemmar, och även här får föräldrar som blir tränare förtur.

– Vi är en ideell verksamhet och för att kunna starta grupper är vi absolut beroende av både våra gymnaster är med som hjälpledare och föräldrar som engagerar sig i grupperna. Det kan vara sådana med gymnastikbakgrund eller annan erfarenhet av sport, säger Monica Preger.

I Täby är det brist på tider i hallarna. Varje dag i veckan pågår träningar mellan 16.30 och 21.30.

– Varje kväll släpar våra medlemmar flera ton. Det är tumblinggolv, trampoliner och stora air tracks, förutom bockar och sådan utrustning, säger Monica Preger.

Om det fanns en egen hall för gymnastik skulle utrustningen kunna lämnas framme.

– Politikerna har fattat beslut om att bygga en sådan men det tar sådan tid. Vi längtar efter den nya hallen, säger Monica Preger.

LÄS ÄVEN: Klart: Täby ska få en ny idrottshall

I Danderyd finns däremot inga beslut om en gymnastikhall.

– Just nu finns inte någon konkret plan på bordet. En sådan diskussion skulle kunna dyka upp, Enebybergsgymnasterna har en jättefin verksamhet, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.