På helgerna sträcker sig bilköerna till Lövsta ÅVC långt ut på Lövstavägen. Foto: Mikael Andersson

Långa köer till återvinningen i Lövsta och Bromma

Du kanske har märkt köerna till återvinningscentralen i Lövsta? De befaras bara bli längre fram till nyår. "Det är inte alls bra", säger Malin Stare Lins, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

  • Publicerad 15:40, 1 dec 2020

Undvik helger och måndagar

Besöksbegränsningar har införts på Lövsta återvinningscentral samtidigt som en stor del av Bromma återvinningscentrals besökare hänvisas till just Lövsta.

Det har gjort att bilköerna ringlat sig långa längs Lövstavägen de senaste veckorna.

– Jag har sett köerna och hur det uppmärksammats i sociala medier. Men på grund av pandemin kan vi inte ha för många inne på återvinningscentralen samtidigt. Vår personal i Lövsta går ner och möter upp bilisterna, säger Malin Stare Lins.

Försöker runda köerna

Enligt henne har det också blivit vanligt att besökare i Lövsta försöker runda bilköerna genom att ställa bilen utanför och bära in soporna.

– Det försvårar bara besöksbegränsningarna och det stör köhanteringen.

Det är för besökarnas och personalens hälsa som inflödet begränsas, betonar Malin Stare Lins.

– Sedan vet vi att många rensar och renoverar under pandemin vilket såklart leder till detta tryck. Vi ser det på alla återvinningscentraler och även nationellt.

Räkna med köer året ut

Sedan i oktober har Stockholm vatten och avfall infört begränsningar på Brommas återvinningscentral. Detta för att slippa stänga stationen helt. Inflödet av avfall har helt enkelt varit så stort under att tillståndstaket är nära att nås. Det är en orsak till att fler än vanligt söker sig till Lövsta, enligt Malin Stare Lins.

– Miljötillståndet är på väg att överskridas i Bromma och begränsningarna gäller december ut. Företag och privatpersoner med stora lass hänvisas till andra återvinningscentraler än Bromma.

Men detta släpper efter nyår?

– Ja, då upphör begränsningarna i Bromma. Sannolikt blir det färre besökare i Lövsta då.

När ska man lämna vid Lövsta?

– Undvik helger och måndagar. Vi sammanställer just nu ”gröna” och ”röda” tider för Lövsta ÅVC som är på väg ut på vår webb. Då vet folk när det passar att åka.

Tänk på detta

Stockholm vatten och avfall driver Stockholms fem återvinningscentraler. Två av dem ligger i Västerort, en i Lövsta och en i Bromma.

Under coronapandemin har restriktioner införts när det gäller besök till återvinningscentralerna för att skydda kunder och anställda.

Personer uppmanas att besöka återvinningscentralerna på vardagar, eftermiddagar och kvällar då trycket är som minst.

Öppettiderna till samtliga återvinningscentraler hittar du på Stockholm vatten och avfalls hemsida.

Besök inte återvinningen om du har symtom eller känner dig sjuk. Håll avstånd till personal och besökare.

Tänk på att det är extra viktigt under pandemin att sortera avfallet noga, så att avfallskärlen inte blir överfulla. Sortera ut förpackningar och tidningar ur det övriga avfallet. Ät upp så mycket som möjligt av maten.

Visa merVisa mindre