Växer. Allt fler vill rida på Swartlings Ridskola, här är det Nova Swartling som rider på Thea. Foto: Pekka Pääkkö

Långa köer för barn som vill idrotta

Fler barn som vill rida, fler som köar för att spela fotboll, fler som hoppas på att få lära sig basket. I innerstan vittnar nu idrottsföreningar om att köerna till klubbarna vuxit under pandemin. Bristen på idrottshallar är det största problemet.

  • Publicerad 06:15, 10 mar 2021

Barn tvingas åka längre och längre för att utöva sin idrott.

Pandemin må ha lett till restriktioner för idrottsföreningarna. Men det har inte lagt sordin på idrottsintresset. Det visar en rundringning Mitt i har gjort till de större idrottsföreningarna i innerstan. Flera vittnar om att köerna vuxit kraftigt det senaste året.

– Vi ser en tydlig ökning, intresset för ridning var stort innan pandemin, och nu är det jätte-jätte-stort. Att få komma och rida är en oas i vardagen, speciellt i de här tiderna, säger Gunilla Swartling på Swartlings ridskola.

Även på Djurgårdens ungdomsfotboll har trycket varit högt, berättar Marcus Björling på DIF.

– Det är mitt intryck att det är mer folk än någonsin på våra ungdomsträningar.

Som alla idrottsföreningar Mitt i talat med är DIF noga med att göra allt man kan för att minska smittspridningen. Man följer reglerna, har inga camper, inga föräldrar närvarande, inga tävlingsmatcher. Men att fotbollen ändå har en viktig funktion under pandemin märks tydligt.

– All aktivering är bra under en tid då livet är lite på paus, och det här ger oerhört mycket glädje hos alla våra barn och ungdomar, säger Marcus Björling.

Kö. Kungsholmen basket har för första gången kö. Foto: Arkivbild: Sacharias Källdén

För första gången har Kungsholmen basket nu köer till ungdomslagen. Enligt Oskar Kotsalainen, verksamhetschef, är det omkring 100 barn och unga i kö. 

– Vi har alltid haft som ambition att använda skohorn för att få plats med alla, men nu har vi köer för första gången. Nu är det begränsningar utifrån covid-situationen. Det känns jättetråkigt, säger Oskar Kotsalainen. 

Hallbristen är dock det främsta problemet.

– Det finns inte yta helt enkelt. Det kan verka som ett häftigt basketkaos med 25 barn på 160 kvadratmeter men det är inte så lätt att bedriva idrott så, säger Oskar Kotsalainen, som menar att läget i stadsdelen blir allt värre.

– Kungsholmen är den stadsdel i Sverige med lägsta hallyta per invånare.

Inte hängt med

Att anläggningskrisen är störst i Stockholms innerstad, bekräftar Roger Vintemar vid Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt.

– Samhällsplaneringen har inte hängt med, det finns allt fler barnfamiljer i stan, och barn tvingas åka längre och längre för att utöva sin idrott.

Även Karlbergs BK anser att hallbristen måste åtgärdas. Här står cirka 50 barn i kö till fotboll och innebandy.

– Det blir sämre och sämre. Vi växer som klubb och stadsdelen växer mycket. Samtidigt planeras rivning av Stadshagen och det finns ingen konkret plan för vad de ska göra sedan. Situationen gör att idrottsföreningar får bromsa.

– Efter årsskiftet hade vi kunnat starta ett par, tre nya lag, men vi har varken ledare eller träningstider för det, säger Högalids IF:s ordförande Caroline Silverudd Lundbom om förfrågningarna till innebandy.

Inte fullt hos alla

Det finns dock klubbar som har plats. Den som vill träna med Norrtulls SK, NSK, ska inte behöva stå i kö. Där kan man spela fotboll, bordtennis, handboll, bandy och innebandy.

– Vi har som princip att vi alltid ska kunna erbjuda platser till dem som vill träna med oss. Vissa grupper är fulla men det går att skapa nya. Oavsett nivå ska man kunna hitta en plats, säger Martin Carlon, sportchef, NSK.

Bygger ikapp. Staden behöver planera bostäder och stad, däribland idrottshallar, det menar idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). Foto: Arkivbild: Johanna Kämpe

”Staden bygger ikapp för idrotten”

När man bygger nya bostäder måste det samtidigt byggas stad. Och där har det tidigare brustit. Det är skälet, menar idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C), att staden nu springer ikapp och planerar hallar och planer runt om i innerstan.

Många föreningar har tvingats gå på sparlåga pandemiåret 2020, enligt Roger Vintemar vid Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt.

Så är det dock inte i innerstan. Här har intresset för att idrotta snarare vuxit, trots pandemi och restriktioner.

– Det är väldigt glädjande att det är så i innerstan, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund.

Att köerna nu växer beror delvis på hallbristen innanför tullarna. Såväl föreningar som Riksidrottsförbundet uttrycker frustration över att det tar sådan tid att få fram fler anläggningar.

En rad satsningar på gång

Karin Ernlund svarar att staden är mycket medveten om bristen och därför har en rad satsningar på gång. Det är allt från konstgräsplan vid Kristinebergs IP och två hybridgräsplaner på Gärdet till ny hall vid Rödabergsskolan och två nya hallar i Hagastaden, en byggs av KFUM.

– Idrottsanläggningar tar mycket plats i en stad, så det är ett pussel som måste till för att få in dem. Det behöver finnas en god stadsplanering från början. När vi förtätar och bygger nya bostäder måste vi samtidigt bygga stad, alltså skolor, förskolor men också idrottsanläggningar. Där har det tidigare brustit i planeringen., säger Karin Ernlund.

Såväl Karin Ernlund och Roger Vintemar talar om vikten av en nystart för idrotten efter restriktionerna.

Dialog med kommunerna

Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt har nu en dialog med kommunerna om att till exempel sänka hyrorna. Det kan också handla om att förlänga säsongen för en del idrotter.

Karin Ernlund håller med.

– När pandemin är över behöver vi göra en återstart tillsammans med idrottsrörelsen för att säkerställa att unga inte slutar med idrott.

Det som nu gäller för idrott för barn födda 2005 och senare är att träningar ska förläggas utomhus om det går, och är man inomhus ska man dela upp i mindre grupper och hålla avstånd. Cuper och turneringar ska undvikas, men enstaka matcher och tävlingar kan hållas.

Idrottshallar på gång i innerstan

Kungsholmen:

Kristinebergs IP, upprustning, konstgräs ersätter gräs (2023)

Kristinebergshallarna, dubbelidrottshall (2026)

Norrmalm:

Rödabergshallen (2021/2022)

Haga BP (2020)

Hagastaden idrottshall (2030) samt KFUM:s idrottshall.

Östermalm:

2 hybridgräsplaner på Gärdet (2021)

Sim- och idrottshall, Norra Djurgårdsstaden (ca 2030)

Idrottshall, Norra Djurgårdsstaden (ca 2030)

Södermalm:

Eriksdals BP, utökning av isbanan (2021)

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre