Motorvägsrampen är kanske ett talande tecken för de avstannade planerna i Kristineberg, den som tillhörde Kristinebergsmotet och var tänkt att ge plats åt ny bebyggelse och en ny väg bort till Lindhagensgatan.

Nu runt sex år senare ligger rampen öde och har blivit en plats för temporär gatukonst och skejtare.

För mycket av allt som var tänkt att växa fram i Kristineberg har stoppats helt, upphävts, överklagats eller lagts på is.

Ett undantag är det nya kvarteret som ersatte Hotell Kristineberg. Men även där satt det långt inne för staden att få igenom planerna.

Masoud Rafe är en av dem som har flyttat in i en av de 182 nya lägenheterna. Han gillar området även om det är stor skillnad mot Söder där han och familjen bodde tidigare.

– Vi bodde på Götgatan, där var det mer liv och även bättre säkerhet. Så det får gärna bli några affärer till här. Det finns inte tillräckligt.

Han reagerar positivt när han får höra att staden vill utveckla området.

Rivningarna har påbörjats

Rivningen av bussdepån startar på allvar i höst men kontorshuset vid Essingeleden, där bland annat Trafik Stockholm tidigare huserat, håller just nu på att jämnas med marken. Rivningen beräknas pågå i fyra månader. Sedan? Oklart. Nu ska i alla fall staden ta nya tag med byggplanerna efter att ha åkt på pumpen i högsta instans med tidigare kontorsidé vid Kristinebergs slottsväg.

Ett nytt planavtal med NCC, som skulle bygga det tidigare förslaget, finns och staden förbereder ett nytt detaljplanarbete.

– Vi på exploatering ska titta på om det går att bygga ett mindre kontorshus på platsen i stället som påverkar omgivande mark mindre, uppger Anna Näslund, kommunikationsansvarig vid exploateringskontoret.

Däremot har planen på 230 nya bostäder intill de nya kvarteren och Kristinebergs slott skrotats. Den har legat på is i väntan på grönt ljus för bygget av kontor som skulle fungera som en bullerskärm, men nu har markanvisningarna för området upphört. Enligt exploateringskontoret finns det heller inga planer på att återuppta projektet.

I skuggan av de stoppade planerna har ändå den här delen fått lite nytt liv vid sidan av de nya bostadskvarteren. Här finns hundrastgård och stadsodling för att locka fler att vistas vid Kristinebergshöjden.

Var skeptiska först

Ann-Sofie och Göran Boström, som har bott i den andra delen av Kristineberg i 15 år, påtar för fullt i sin pallkrage med bland annat tomater när vi går förbi. De gillar de nya inslagen.

– Vi var väl lite skeptiska i början till husen, men det blev bra när det blev klart, säger Göran.

– Det har blivit tystare. Det är positivt. Och det är fler människor som rör sig här vilket också är bra, säger Ann-Sofie.

– Det är ofrånkomligt att det förtätas. Det är viktigt att det finns lite grönska kvar, människor behöver det. Så det här lilla berget och odlingen vill vi ju gärna ha kvar. Men det finns ju ganska gott om grönytor egentligen, säger Ann-Sofie.

Tillfälliga lösningar för att skapa än mer liv är dock inte aktuellt vid kontoren som nu rivs på grund av läget intill Essingeleden, enligt exploateringskontoret. Istället lämnas en inhägnad yta i väntan på sitt öde.

”Bättre än förut”

Längs Kristinebergs slottsväg går Hans Wahlberg med hunden Molle. Även han har bott länge i Kristineberg. För egen del skulle han aldrig flytta in i de nya kåkarna, men han har en vän som bor där och trivs.

– Det är ju bättre än det som var här förut, säger han.

Också han är positiv till byggplaner och förändring.

– Det är bara att bygga. Men det måste gå rätt till.