Gården avspärrades direkt. Foto: Åsa Sommarström

Lång väg till lösning av dubbelmorden

Dubbelmordet på en gård i Vallentuna väckte bestörtning i offrens omgivning. Men utredningarbetet tog lång tid.

  • Publicerad 10:57, 5 nov 2020

Vid 18-tiden den 15 januari fick polisen samtal av en person som var orolig för en vän som försvunnit. När polisen åkte hem till den saknades gård hittades två mördade personer.

Den avlägset belägna gården spärrades av och förundersökning om mord inleddes. Polisen satte in extra resurser och klassade mordet som en så kallad särskild händelse.

De som kände paret, en 52-årig kvinna och en 61-årig man, uttalade sin bestörtning över att två omtyckta och fridsamma personer kunde råka ut för ett så brutalt brott.

Redan dagen efter stod det klart att mannen hade blivit förmögen efter att ha sålt sin familjegård. Något han sagt till sina bekanta var en stor lättnad.

Polisen gick tidigt ut och bad allmänheten hjälpa till med tips och iakttagelser. Denna begäran upprepades den 30 januari. En Skoda som ägdes av en i paret hade först påträffats i Norrtälje. Nu ville polisen veta om någon kunde berätta mer om en Jeep Cherokee, som setts i närheten av gården dagarna innan mordet. Iakttagelser som gjordes av jeepen kom senare att få stor betydelse för utredningen. Enligt kammaråklagare Jenny Karlsson som ledde utredningen hjälpte de polisen att få tag på de två misstänkta männen.

Den 4 februari anhölls så de två män, 25 och 27 år gamla, misstänkta för morden. Det hade då gått tre veckor sedan utredningen inleddes.

Sedan gick månaderna. De två männen, som båda är från Vallentuna, satt kvar i häktet. Åklagare Jeny Karlsson begärde åtalsförlängning på fyra veckor i mars men flaggade för att utredningen behövde mer tid.

– Jag vet att det inte kommer något åtal då heller. Om det sedan blir precis innan sommaren eller efter sommaren vet jag inte i nuläget, sa hon till Mitt i Vallentuna.

Åtalet fortsatte dröja. Fram till i veckan, den 4 september, när ett pressmeddelande från åklagaren berättade att den omfattande utredningen nu kommit i mål. Då hade det gått nästan tio månader.

Rättegången kommer att äga rum i Attunda tingsrätt den 18 november. Den beräknas ta mellan tio och tolv dagar.